Свет

ПУТИН ЗАЛЕДИО ЗАПАД: 30 земаља је спремно

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је 30 земаља спремно да се придружи БРИКС-у, организацији коју су основале Русија, Кина, Индија и Бразил.

У званичном обраћању поводом руског председавања БРИКС-у, Путин је подвукао да та група привлачи све више присталица и истомишљеника широм света.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, циљ Москве за овогодишње председавање биће „јачање мултилатерализма за правичан глобални развој и безбедност“, са плановима за одржавање преко 200 догађаја широм земље у наредних дванаест месеци, преноси Телетрејдер.

– Наравно, имаћемо у виду спремност многих других земаља, а њих је сада 30-ак, да се у неком облику придруже БРИКС-у и његовој вишеструкој агенди. Ради тога, активно ћемо се позабавити разрадом модалитета нове категорије држава-партнера организације – поручио је председник Русије.

Подсетимо, Русија преузима једногодишње ротирајуће председавање проширеном БРИКС-у.

Пет нових чланица – Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија – формално постају пуноправне чланице групе БРИКС и почињу заједнички рад у том својству од данас, 1. јануара, под председавањем Русије, која преузима ту функцију од Јужне Африке.

Аргентина је требало да постане шеста нова чланица ове асоцијације, али је 29. децембра нови аргентински председник Хавијер Милеј званично обавестио чланице БРИКС-а да ће његова земља одбити позив.

Извор: Б92