Свет

САД ПРЕТИ АМБИС, ШИРОМ ЗЕМЉЕ ЗВОНЕ „ЗВОНА ЗА УЗБУНУ“! Тексас је само почетак, оно што следи је милион пута горе!

Према последњим подацима Канцеларије за буџет америчког Конгреса, државни дуг ће се скоро удвостручити у наредних 30 година, а до краја 2053. његов однос према БДП-у биће 181 одсто

Брзи раст америчког државног дуга одвешће земљу „у амбис“ ако влада не реши овај проблем пре дубље кризе, рекао је генерални директор „Џеј Пи Моргана“ Џејми Дajмон. Како преноси „Фокс бизнис“, стручњаци широм земље звоне на узбуну: према њиховим прогнозама, до 2035. године однос јавног дуга према БДП-у биће 130%, а такви показатељи представљају директну претњу економској позицији САД на светској сцени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сједињене Државе се „крећу ка литици“ у економији, а њихов национални дуг „расте као грудва снега“, рекао је Џејми Дајмон.

Председник и извршни директор једне од највећих светских банака упозорио је да Сједињене Државе морају да се позабаве проблемом пре него што он постане неконтролисана криза.

Он је то рекао током панел дискусије у петак на питање шта би значило за америчку економију ако влада не успе да реши проблем националног дуга од 34 билиона долара. Дајмон је свој одговор започео сећањима како је 1982. године амерички државни дуг износио око 35% БДП-а. Данас овај однос прелази 100%, а до 2035. године, према прогнозама, достићи ће 130%.

„То је литица, и ми видимо ту литицу. Још је удаљено око 10 година, али ми јуримо ка њему брзином од 60 миља на сат“, рекао је Дајмон.

Милијардер се сложио са колегом панелистом Полом Рајаном, који је назвао растући дуг „најпредвидивијом кризом коју су Сједињене Државе икада имале“.

Изгледи за ниво америчког државног дуга су „мрачни“ и економисти све више упозоравају на брз темпо потрошње Конгреса и Беле куће.

Према последњим подацима Канцеларије за буџет америчког Конгреса, државни дуг ће се скоро удвостручити у наредних 30 година, а до краја 2053. његов однос према БДП-у биће 181%.

Ако се ова предвиђања покажу тачнима, то ће угрозити америчку економску позицију у свету, пише „Фокс Бизнис“.

Извор: Медији