Свет

ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА? Жива ватра пада по руским бродовима! Украјина употребила монструозно оружје код Севастопоља!

Фото: Х принтскрин

Служба безбедности Украјине (СБУ) тврди да је руске бродове код Севастопоља на Криму први пут напала беспосадним пловилима „Морска беба“ која су била наоружана термобаричним бацачима ракета.

Портал Украјинска правда објавила је у понедељак видео снимак који јој је доставио СБУ, а на коме се наводно може видети напад. Шеф СБУ Васил Маљук рекао је да се на снимку види како украјински дронови „пуцају по руским бродовима“ који су испловили из једне кримске луке. Маљук је додао да дронови нису побегли након што су Руси на њих запуцали већ да су се окренули и узвратили ватру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На снимку, који траје петнаестак секунди, види се како је украјински поморски дрон испалио 14 пројектила, међутим, не може се видети јесу ли ти пројектили нешто погодили. Украјинска правда није навела да ли се током битке, чији датум није познат, оштећен или евентуално потопљен неки руски брод односно да ли су „Морске бебе“ преживеле размену ватре.

– На дроновима постоји оружје које им омогућава да се боре на отвореном мору – написала је Украјинска правда.

Беспосадна пловила „Морска беба“ највероватније су била наоружана ненавођеним бацачима термобаричних ракета РПВ-16, наводи за Ратну зону пензионисани капетан у Ратној морнарици Украјине Андриј Риженко.

Термобарично оружје, чија је употреба иначе забрањена Женевском конвенцијом, користи кисеоник за стварање експлозије. Бомба усисава кисеоник из околног ваздуха за стварање високотемпературне експлозије.

Ради се о двостепеном оружју.

Набој прве фазе распрши гориво попут облака који може продрети у зграду, бункер, тунел или било који други објекат који није херметички затворен, а затим дистрибуира аеросоли од горива на бази угљеника до ситних металних честица. Други набој пали тај облак стварајући ватрену куглу и настаје снажни ударни талас односно вакуум који усисава околни кисеоник. Ударни талас, који дословце усисава ваздух из плућа, може трајати знатно дуже од конвенционалног експлозива и способан је да изазове потпуну дезинтеграцију људског тела.

Фотографије „Морске бебе“ с ракетним бацачима већ су виђене.

Украјинске снаге, уколико та пловила сада могу да испаљују термобаричне пројектиле, убудуће ће моћи да изводе комплексније нападе.

СБУ је „Морске бебе“ користила када је у јулу 2023. напала Керчки мост. Украјинци су та пловила користили и када су у септембру и октобру прошле године напали три руска брода.

Извор: Информер