Свет

НАТО УПАО У КЛОПКУ: Руси их пустили да допреме моћно оружје, а сада ће их понизити

Руске трупе ће моћи да униште ловце Ф-16 које су обећале украјинске оружане снаге у року од 24 сата, рекао је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон у интервјуу за Јутјуб канал „Диалогуе wоркс“.

– Изгубиће и Ф-16. Чим полете у ваздух, погинуће за 24 или 28 сати. Ф-16 неће моћи да се носи са својим руским колегама, Руси имају ракете ваздух-ваздух да их униште – објаснио је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Експерт је изразио сумњу да је Украјина заиста у стању да једноставно одржава борбене авионе и писту за њих. Он је ту одлуку назвао још једним губитком западних земаља.

Прошле недеље је генерални секретар НАТО- а Јенс Столтенберг рекао да би испоруке Ф-16 Кијеву ојачале борбене способности Украјине, али да не би суштински промениле ситуацију у сукобу.

Холандија и Данска су прве пристале да Кијеву дају ловце овог типа. Бела кућа је потврдила да ће Украјина добити борбене авионе из трећих земаља када њени пилоти заврше обуку. Шефица холандског министарства одбране Кајса Олонгрен рекла је да Амстердам очекује да пошаље прве ловце Ф-16 у Кијев 2024. године.

Извор: Информер