Свет

НЕШТО ЧУДНО СЕ ДЕШАВА! ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА РУСИЈУ: Украјинци оборили 6 руских авиона, не промашују

Украјинска војска је за три дана оборила шест руских авиона, међу њима су Су-34 и Су-35.

Ваздухопловним снагама Украјине недостаје најбоља муниција, укључујући противваздушне ракете америчке производње Патриот са дометом од 150 километара. Међутим, Украјинци ретко бацају пројектил. Када га испале, углавном не маше. Управо због тога је украјинска војска, чак и док је молила и преговарала за још муниције, за само три дана оборила чак шест руских борбених авиона. Ово је стопа губитака коју руско ваздухопловство не може дуго да трпи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Руски авиони и даље падају“, похвалило се у понедељак украјинско Министарство одбране. Они тврде да су међу обореним авионима четири Сухој Су-34 и два борбена авиона Сухој Су-35. Су-34 је најбољи суперсонични јуришник руског ваздухопловства. У последње време углавном лете у мисијама подршке – брзо лете на линију фронта и бацају прецизне КАБ клизне бомбе са удаљености од 40 километара, а за њима и авиони Су-35, преноси Форбс.

У суботу оборени први авиони

Украјинци су у суботу оборили прва три авиона, 90 километара источно од Авдијевке, док су се авиони, како се извештава, спремали да бомбардују украјинске трупе које су се повлачиле из рушевина града. Украјинска војска тврди да је оборила четири Сухоја у недељу, а још два у понедељак, изнад Азовског мора на југу.

Могуће је, можда чак и вероватно, да су системи Патриот одговорни за свих шест пада. Ваздухопловство Украјине послало је по један систем у Кијев, а по један на југ и север. Руско ваздухопловство неће ускоро остати без авиона Сухој. За две године жестоких борби, подаци Орикса показују да су Руси изгубили 25 од укупно 150 авиона Су-34 и шест од укупно 120 Су-35.

Од почетка рата Русија изгубила 95 авиона

Међутим, ова стопа губитака од шест авиона за само три дана није одржива, наравно под условом да се настави. Руско ваздухопловство је од фебруара 2022. изгубило 95 авиона. То је четири месечно. Прошле недеље, стопа губитака авиона порасла је на шокантних 60 месечно.

За ваздухопловство са само хиљаду брзих летелица, губици од 60 месечно били би катастрофални. Било би још горе изгубити искусну посаду тим темпом, према недавном извештају лондонског института РУСИ. Руске ваздушне операције „ограничене су доступношћу пилота са довољно искуства за обављање кључних мисија“, написали су аналитичари Института РУСИ Џек Вотлинг и Ник Рејнолдс. Међутим, мало је вероватно да ће украјинско ваздухопловство моћи да настави да обара руске летелице брзином од приближно два дневно.

Четири месеца након што су проруски републиканци у америчком Конгресу почели да блокирају америчку помоћ Украјини, украјинске залихе Патриота су „почеле да падају на критичне нивое“, каже Антон Керашченко, бивши саветник украјинског Министарства унутрашњих послова.

Такође, Украјинци не могу све своје Патриоте посветити искључиво уништавању авиона Сухој. Они рачунају да ће ови системи пресрести руске балистичке ракете чији су циљеви Кијев, Харков и Одеса. Овај „масакр“ авиона Сухој требало би да ослаби у наредним данима, пошто недостатак ракета оптерећује капацитет Украјине, мада можда не и способност, да обори најбоље руске авионе.

Извор: Мондо