Свет

ОВО ЈЕ САМО ПОЧЕТАК! Американци пробудили ЗЛО на Блиском истоку

ВАШИНГТОН – Америчка војска саопштила је да је у ваздушним нападима погодила више од 85 циљева у Ираку и Сирији и да су у нападима коришћени бројни авиони, укључујући бомбардере дугог домета који су долетели из САД.

„Снаге америчке Централне команде (ЦЕНТЦОМ) извеле су ваздушне нападе у Ираку и Сирији против Кудс снага корпуса Иранске револуционарне гарде и савезничких милиција. Америчке војне снаге су погодиле више од 85 циљева, са бројним авионима, укључујуци бомбардере дугог домета, који су долетели из Сједињених Држава, наведено је у саопштењу ЦЕНТЦОМ-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бајден: Одговор почео, наставиће се у време и на местима које САД изаберу

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је наредио војне ударе на објекте у Ираку и Сирији који су у вези са групама које су извршиле нападе на америчке снаге, наводећи да це се ти напади наставити у време и на местима које САД изаберу.

„САД не траже сукоб на Блиском истоку или било где другде у свету. Али нека сви они који желе да нам нанесу зло знају да, уколико науде и једном Американцу, ми ћемо одговорити“, истакао је Бајден, преноси Ројтерс.

САД су покренуле нападе у Сирији и Ираку као одговор на напад дроном на америчку војну базу у Јордану у недељу, којем су погинула три војника.

Бела кућа је операцију, која је трајала око 30 минута, прогласила успешном, рекао је званичник Пентагона.

Прецизирано је да је у ваздушним нападима коришцено више од 125 прецизних пројектила и да су на мети били командни и обавештајни центри, складишта за ракете, пројектили и беспилотне летелице, логистика и објекти у ланцу снабдевања муницијом „милицијских група и њихових спонзора из Иранске револуционарне гарде који су омогуцили нападе на америчке и коалиционе снаге“, преноси CNN.
Амерички званичници навели су да су погођена четири објекта у Сирији и три у Ираку, где су безбедносни званичници пријавили штету у граду Ал-Каим.

Локације су наводно припадале разним милицијама које подржава Иран, а које САД окривљују за напад на своју базу у Јордану.

У нападу дроном на америчку базу у Јордану прошле недеље убијена су три припадника америчке војске.

САД тврде да је Иран одговоран за финансирање и наоружавање милитаната, док Техеран негира умешаност.

Ирачка војска: Ваздушни напади САД покренути на ирачке пограничне области

Амерички ваздушни напади покренути су на ирачке пограничне области, саопштила је ирачка војска, упозоравајући да би напади могли да изазову нестабилност у региону.

„Ваздушни напади представљају кршење суверенитета Ирака, подривају напоре ирачке владе и представљају претњу која би могла да доведе до катастрофалних последица у Ираку и региону“, рекао је портпарол ирачке војске Јахја Расол, пренео је Ројтерс.

Дамаск: Више цивила и војника убијено у нападима САД на исток Сирије

Више цивила и војника убијено је у нападима америчких снага на низ локација и градова у источном региону Сирије и у близини сиријско-ирачке границе, саопштила је данас сиријска војска.

У саопштењу се наводи да у америчким ваздушним нападима има и повређених, као и да је причињена штета на државној и приватној имовини, преноси агенција Сана.

Истиче се да се на подручју које је на мети америчких напада у источној Сирији сиријска војска бори против остатака терористичке организације Исламска држава и оцењује да то значи да САД раде на томе да се „оживи Исламска држава у Сирији и Ираку“ да би је Вашингтон, како се наводи, користио као „теренско оружје“.

Сиријска војска наглашава да напади САД немају никаквог оправдања, осим покушаја да се ослаби способност сиријске армије и њених савезника у борби против тероризма и поручује да ће сиријска војска, без обзира на то, наставити да се непоколебљиво бори за одбрану земље и народа Сирије.

Најмање 16 особа погинуло у нападима САД на проиранске циљеве у Ираку

Најмање 16 особа је убијено, укључујући цивиле, а 25 је рањено у америчким ваздушним нападима на проиранске циљеве у Ираку, саопштила је данас канцеларија ирачког премијера Мохамеда Шија ал Суданија.

У саопштењу су ти напади осуђени као „нова агресија на суверенитет Ирака“ и демантоване тврдње да је влада Ирака са САД претходно координирала нападе, а те тврдње су назване „лажима“, пренео је Ројтерс.

„Присуство војне коалиције предвођене САД у региону постало је разлог за угрожавање безбедности и стабилност у Ираку и оправдање за укључивање Ирака у регионалне и међународне сукобе“, наводи се у саопштењу.

Иран: Амерички ваздушни напади крше суверенитет Ирака и Сирије

Иранско министарство спољних послова осудило је ноћашње ваздушне ударе САД у Ираку и Сирији и оптужило званични Вашингтон да је „повредио суверенитет и територијални интегритет“ те две земље.

У саопштењу портпарола иранског министарства спољних послова Насера Кананија наводи се да су амерички напади „још један авантуристички и стратешки промашај Сједињених Држава који це резултирати повећањем напетост и нестабилности у региону“, преноси Ројтерс.

Иран одбацује тврдњу Вашингтона да је Техеран повезан са нападом дроном, описујући га као заверу оних који желе да увуку САД у нови регионални сукоб.

Техеран наводи да регионалне групе отпора не примају наређења од Ирана и да делују независно.

Велика Британија: Непоколебљиво уз САД након удара на проиранске циљеве на Блиском Истоку

Велика Британија саопштила је данас, након што је америчка војска покренула таласе ваздушних удара у Ираку и Сирији на циљеве повезане са Ираном, да је „непоколебљиво“ уз САД и изразила подршку праву Вашингтона да узврати на нападе.

„Велика Британија и САД су поуздани савезници. Не бисмо коментарисали њихове операције, али ми подржавамо њихово право да одговоре на нападе. Ми већ дуго осуђујемо дестабилизујуће активности Ирана широм региона, укључујући пружање политичке, финансијске и војне подршке бројним милитантним групама“, наводи се у саопштењу портпарола британске владе, преноси Ројтерс.

Хамас: Вашингтон ударима на Сирију и Ирак само долива уље на ватру на Б. истоку

Палестински милитантни Хамас осудио је ноћашње ваздушне ударе САД на Сирију и Ирак, оценивши да Вашингтон „долива уље на ватру“ на Блиском истоку.

Хамас додаје да САД сносе „пуну одговорност за последице овог агресивног напада на Ирак и Сирију“, пренео је „Тајмс оф Израел“.

„Ви који доливате уље на ватру, уверавамо вас да регион неће добити стабилност, ни мир, док се ционистичка агресија, геноцидни злочини и етничко чишћење Палестинаца у Појасу Газе не заустави“, навела је та палестинска група.

Ирачки премијер прогласио тродневну жалост због жртава ваздушних удара САД

Премијер Ирака Мухамед Шија ал-Судани прогласио је три дана жалости након америчких напада током ноћи.

Прес служба ирачког амбасадора објавила је да је Ал-Судани прогласио тродневну жалост у свим државним ресорсима и институцијама, наводи Ирачка новинска агенција (ИНА).

„Молимо се за милост мученика, припадника наших оружаних снага и цивила који су убијени у бомбардовању америчких снага подручја Акашата и Ал-Каима, западно од покрајине Анбар“, наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг