Свет

ПОЧИЊЕ ОПШТА ОФАНЗИВА? Руси гомилају трупе на јужном фронту

У више делова Авдејевке, града на истоку Доњецка, руска застава је подигнута након што су се украјинске снаге повукле. Ово се догодило неколико сати након што су украјинске трупе напустиле рушевине града које су браниле током протекле деценије.

Украјинска војска се суочава с озбиљним притиском дуж линије фронта која се протеже на око 1.000 километара од границе с Русијом на северу до Црног мора на југу земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након две године интензивних борби, најбоље украјинске јединице су исцрпљене. Главнокомандујући Валериј Залужни је смењен, а трупе су недовољно наоружане и рањиве на честе ваздушне нападе. Иако је циљ председника Владимира Зеленског и украјинских оружаних снага био да поврате изгубљену територију, сада се боре да спрече даље губитке и продирање руских снага на нове територије.

Октобра прошле године, Руси су покренули одлучујући поход на Авдејевку. Поред тога, известили су се о великим нападима у близини Бахмута, Маринке и према Купјанску на северу Доњецка.

На јужном фронту, у Запорожју, постоји забринутост због великог нагомилавања руских снага. Према извештајима, у тој области се окупило око 50.000 војника.

Најбоље украјинске јединице су исцрпљене после две године борби, смењен је главнокомандујући Валериј Залужни, а трупе су недовољно наоружане и рањиве на немилосрдне ваздушне нападе. Док је циљ председника Владимира Зеленског и оружаних снага да поврате територију, Украјинци се сада боре да спрече Русе да заузму још територија.

У суботу према информацијама украјинског Генералштаба, Русија је извршила преко стотину напада на Украјину. Непријатељ је извео укупно 13 ракетних удара и 104 ваздушна удара, циљајући украјинске војне положаје и стамбена насеља.

Украјинске снаге покушавају да успоставе нове одбрамбене линије северно од Авдејевке. Иако аналитичари не очекују тренутни руски напад на те линије док се трупе поново групишу, постоји могућност да нека удаљена села буду заузета.

Један украјински војник, Јехор Фирсов, изразио је забринутост за њихову ситуацију, истичући немоћ малих ФПВ дронова у поређењу с бомбама од 500 кг или 1 тоне које уништавају зграде и напредују у граду, дајући предност непријатељу.

Након што заузму преостале делове Авдејевке, руске снаге би могле да интензивирају нападе на рушевине оближње Маринке. Циљ Русије на западу и северозападу од Бахмута је мали град Часов Јар, који се налази на узвишици у домету градова Краматорск и Костјантиновка.

Портпарол украјинске војске на том подручју изјавио је прошле недеље да су Руси гранатирали украјинске положаје више од 600 пута у једном дану.

Он је истакао потребу за додатним артиљеријским снагама, посебно гранатама калибра 155 мм, с обзиром на то да непријатељ покушава да нападне с бочних страна користећи мале јуришне групе због проблема с тешком техником услед леда и непроходних путева.

Ситуација у Доњецкој области наставља да буде напета, са Украјином која задржава контролу над скоро половином територије, иако је циљ Русије био да је заузме. Руске снаге су се споро кретале, потрошивши месеце на освајање само 30 квадратних километара око Авдејевке. У међувремену, на јужном фронту већ је започет руски продор према украјинским линијама.

Према извештајима украјинске војске, у суботу су уништена три руска тенка, а десетине војника је изгубило животе у руској офанзиви. Војска тврди да су успели да задрже своје позиције на сектору Запорожја и да је непријатељ претрпео значајне губитке.

Са друге стране, руски војни блогери тврде да су њихове снаге напредовале око два километра у близини села Роботино, уништавајући украјинске одбрамбене положаје артиљеријом и ваздушним ударима.

Такође, постоји тврдња да ваздушно-десантне трупе припремају артиљеријске нападе према Запорожју.

Извор: Wебтрибуне.рс