Србија

Ово су сви чекали! УСКОРО УКИДАЊЕ МЕРА? Ево када се враћамо у нормалан живот

Упркос побољшању епидемиолошке ситуације у нашој земљи и значајном смањењу броја заражених корона вирусом, мере за сузбијање ширења инфекције код нас су још увек званично на снази.

Међутим, и на сва упозорења стручњака да су нам и даље за борбу против короне неопходне, чињеница је да их мало ко поштује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Имајући у виду да је све више земаља широм света које укидају чак и оне најосновније, упркос противљењу већине домаћих стручнака, све указује да ће се то десити ускоро код нас.

Све указује да ћемо укидати мере

– Све указује на то да ћемо укидати мере. Али, никако не смемо заборавити да је талас омикрона из Европе стигао код нас са три недеље закашњења, па ће толико дуже и трајати у односу на њих. Уз то имамо и отежавајуће околости – слаба имунизованост у односу на земље ЕУ и присуство делта соја – рекао је недавно за Курир Пуковник доц. др Иво Удовичић, командант војне ковид болнице Карабурма.

Он је упозорио да без обзира што су бројке у овом тренутку драстично пале, да треба имати у виду да ћемо тек у овој недељи након распуста и државних празника имати реалну слику о зараженима.

– Треба свакако сачекати и повратак ђака у школе, као и повратак људи са одмора и видети како ће то утицати на број новозаразених. И баш због свега наведеног мислим да треба сачекати са попуштањем мера минимум још три недеље – наглашава др Удовичић и додаје да су у болницама сада са тешком клиничком сликом углавном пацијенти у поодмаклим годинама са доста пратећих болести, али има и млађих невакцинисаних.

Он је истакао да ће вирус остати међу нама и убудуће.

Шта би могло бити укинуто и кад

Чланица Кризног штаба за борбу против короне вирусолог Тања Јовановић изјавила је да ће се, кад се буде разговарало о ублажавању мера, узети у обзир низ фактора, као и да „не можемо само преписати мере из других земаља“.

– Морамо узети у обзир националне параметре и маркере према којима треба да се оријентишемо. Свака држава сагледава своју епидемиолошку ситуацију. Земље које су ублажиле мере имају много већи број оних који су прележали болест и који су вакцинисани, и самим тим имају већи колективни имунитет – рекла је Јовановић за лист Данас.

Према њеним речима, код нас још постоји „имунолошки невини“ који могу да дођу у контакт са вирусом и озбиљно оболе. Она је оценила да ће с даљим падом броја заражених на дневни ред доћи ублажавање мера, али у ком смеру то је питање за епидемиологе.

Епидемиолог Радмило Петровић мишљења је да је време да се полако укидају мере а последња коју треба укинути је ношење маске.

– Време је да се полако укидају мере али последња коју треба укинути је ношење маске. Оне су нам и даље потребне, и извесно је да је неизвесно колико још дуго – каже за Блиц епидемиолог Петровић.

Мере које су званично на снази

Мере за сузбијање и спречавање ширења корона вируса у нашој земји и даље су на снази. иако знатно сиромашније него у доба претходних сојева, ипак оне основне и даље треба да се поштују.

* обавезно ношење маске у затвореном простору и напољу где не може да се држи дистанца

* дозвољена организована окупљања до 500 људи, за већа потребна дозвола Кризног штаба

* странци улазе у Србију са ПЦР тестом не старијим од 48 сати (постоје земље које су изузетак)

* ковид пропуснице обавезне у кафићима, ресторанима, кладионицама, клубовима после 20 часова

* на спортским утакмицама на отвореном дозвољено 50%, а у затвореном 30% попуњености трибина

* попуњеност угоститељских објеката у затвореном до 50 одсто, обавезан ковид редар

Шта се уопште још поштује

Према мишљењу појединих стручњака, у Србији су мере одавно релаксиране, а ове постојеће свакако нико више и не поштује.

– Па ми скоро да немамо никакве мере. Раније, кад су остали примењивали строге мере, ми смо их игнорисали, па смо сад у неповољнијој ситуацији. Имамо много више умрлих него што би се очекивало и прошли смо најлошије. Земље које су се до сада чувале постигле су јако висок обухват вакцинацијом и нормално је да релаксирају мере. Ми се тих мера нажалост нисмо ни држали, не држимо се ни сада. Ово што ће од мера остати у појединим европским земљама, код нас је на снази већ дуже време, а ни тога се не придржавамо. Ускоро ћемо, надам се, имати мање новооткривених заражених ковидом, а и држава неће више обмањивати и шибицарити са подацима. Улазимо у један мирнији период и очекујем да је ово последњи велики епидемијски талас, а да ћемо од јесени имати таласиће. Тако да очекујем и да од марта сигурно релаксирају или укину и ове постојеће мере – рекао је недавно др Зоран Радовановић, епидемиолог.

Упркос томе што су мере по закону и даље на снази и препорука струке је да је и даље неопходно да се поштују, чињеница је да то у пракси још мало ко чини. Маске у затвореном прстору углавном се носе тамо где је немогуће ући без њих, а у градском превозу, као и на утакмицама и концертима скоро да их нико не носи.

Ништа боља ситуација није ни када је у питању држање дистанце. Управо на истим поменутим местима то правило се уопште не поштује. Аутобуси су крцати путицима који дишу једни другима за врат, а тако је и на концертима, и утакмицама, које су углавном попуњене до последњег места.

Чињеница је да се мере још увек спроводе тамо где власник објекта строго проверава ово спровођење, док у онима без ковид редра сиче се утисак да и не постоје. Због тога је можда и једна од још популарних мера показивање ковид пропуснице после 20 часова у угоститељским објектима, чије је проверавање и даље актуелно.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс