Свет

ТРАЖИ СЕ ХИТНА РЕАКЦИЈА БАЈДЕНА: Вашингтон на ногама због безбедносне претње, иза свега стоји Русија

САД се суочавају са „озбиљном претњом по националну безбедност“ која захтева акцију Беле куће, рекао је у среду шеф Обавештајног одбора Представничког дома. Тачна природа наводне претње није откривена.

Мајк Тарнер, републиканац из Охаја, послао је писмо свим члановима Конгреса о хитној ствари „у вези са дестабилизујућим страним војним капацитетима“. Обавештајни одбор Представничког дома изгласао је у уторак да одређене информације стави на располагање посланицима између среде и петка ове недеље, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тарнер је такође позвао председника Џоа Бајдена да скине тајност са „свих информација у вези са овом претњом“.

Шта би тачно претња могла да подразумева, Тарнер није рекао. ЦНН је цитирао два анонимна извора и неименованог америчког званичника који су тврдили да је „повезано са Русијом“. Један од извора, који је наводно посматрао обавештајне податке које је Турнер пружио, описао је то као „веома забрињавајућу и дестабилизирајућу“ руску способност „за коју смо недавно били упознати“.

Дописник Фок Невс-а цитирао је извор из Пентагона да тврди да претња „има везе са свемиром“.

Одговарајући на питања новинара у среду поподне, саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да је покушавао да закаже састанак највиших посланика за четвртак када је Тарнер јавно изнео податак о постојању „претње“.

„У овом тренутку нисам у позицији да кажем било шта даље са овог подијума“, рекао је Саливан на питање о наводној претњи.

Бројни коментатори друштвених медија указали су на чудесну случајност да је наводна „безбедносна претња“ објављена непосредно након што је амерички Сенат усвојио закон о страној помоћи вредан 95 милијарди долара – од чега је око две трећине намењено Украјини – и усред притиска на Дом Представници да учине исто. Тарнер је гласни заговорник финансирања Кијева.

Бела кућа и већина америчких медија доследно су омаловажавали војне способности Русије и инсистирали да Украјина „побеђује“ у сукобу захваљујући сталној подршци Запада.

Према узбуњивачу НСА Едварду Сноудену , наводна претња је најављена зато што су „комитет Беле куће и Интел осетили потребу да уплаше чланове Конгреса у ред за одређени скуп контроверзних гласова за рат и/или надзор“ који долазе.

Извор: Медији