Свет

БЕРБОК ДОЗВОЛИЛА: Убојито немачко оружје стиже у Украјину, ВАЖНЕ руске мете у домету Кијева! СПРЕМА се одговор

Ракете дугог домета нашле пут до Кијева?

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок дозволила је размену ракета дугог домета „Таурус“ са Британијом за њихово пребацивање у Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачки лист Шпигл данас је писао о томе.

– Већ смо то радили са другим материјалима пре извесног времена – додала је Аналена Бербок.

Подсетимо, раније је шеф британског министарства спољних послова Дејвид Камерон предложио да се у Украјину пребаце ракете Сторм Шедоу, а да се заузврат од Немачке добије Таурус.

Немачка је већ прибегла таквој размени са тенковима.

Истовремено, према анкетама, све више Немаца се противи снабдевању Украјине ракетама дугог домета Таурус.

Треба рећи и то да „Таурус“ има скоро дупло дужи домет од Сторм Шедоу пројектила, које су пребачене у Украјину. То јест, за разлику од британских ракета, оне могу да досегну до Кримског моста.

Да ће Кримски мост бити једна од најважнијих потенцијалних мета „Тауруса“ потврђује и разговор високих немачких официра који је посредством руских медија изашао у јавност и чија је аутентичност накнадно потврђена.

Тиме Запад улази у нову фазу ескалације сукоба, у којој не треба искључити ни директно слање војника у украјинска ратна дејства, за шта се предано залаже француски председник Макрон.

Москва, пак са друге стране одговара да ће жестоко реаговати на такве потезе колективног Запада, што неки тумече и као потенцијалну нуклеарну претњу Кремља.

Извор: Srbija Danas/М.Б.