Свет

РУСИ ТЕСТИРАЛИ НОВУ МОНСТРУМ БОМБУ У УКРАЈИНИ: Резултати су застрашујући (ФОТО)

Ново моћно оружје у руском арсеналу.

Украјински информативни извори преносе да су руске Ваздушно-космичке снаге недавно употребиле нову ваздушну бомбу против Оружаних снага Украјине, а као доказ на интернету су објављене фотографије остатака ове муниције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На инцидент је скренуо пажњу и пензионисани руски војни пилот, а сада блогер и стручњак Иља Туманов, који је 9. марта коментарисао ситуацију на свом Телеграм каналу.

– Ваздушно-космичке снаге Русије употребиле су нову ваздушну бомбу Д-30СН против украјинских оружаних снага, а Украјинци су осетили наш нови производ на бојном пољу. Ово је УМПБ Д-30СН, што је скраћеница од универзалне међувидовске клизне муниције калибра 30 цм – приметио је стручњак.

Он је објаснио да је УМПБ Д-30СН заправо клизна бомба, чији је цео садржај (опрема, крила и бојева глава) смештен у „цев“ одређеног пречника.

– Па, пошто је ова муниција названа „међувидовска“, јасно је да је може лансирати не само авијација, већ и МЛРС типа Торнадо-С. У случају примене са земље, додаје јој се млазни мотор. Руска авијација тренутно користи УМПБ без мотора, али ће највероватније овај недостатак бити исправљен у блиској будућности – истакао је блогер.

Према његовом мишљењу, с обзиром на степен одјека у украјинским медијима и блискоратној јавности, тестирање нове руске муниције у реалним борбеним условима је прилично успешно.

Аналитичари „Института за проучавање рата“ (ИСW), са седиштем у Вашингтону, сугерисали су да ће Русија наставити са масовном производњом напредних вођених клизећих бомби како би проширила њихову употребу дуж линије додира у Украјини.

Капетан Дмитро Лиховиј, портпарол Оперативне и стратешке групе украјинских снага „Таврија“, известио је 10. марта да су руске трупе напале град Мирноград (у Доњецкој области) са три УМПБ Д-30СН, које је украјинско тужилаштво првобитно погрешно идентификовало као ракете ПВО система С-300.

Украјински капетан је тада додао да су напредне УМПБ Д-30СН у суштини додатно опремљена верзија ФАБ невођених бомби из совјетске ере. Стога западни аналитичари верују да ће руске снаге вероватно наставити са масовном производњом УМПБ бомби и проширити њихову употребу у целој ратној зони у Украјини. УМПБ Д-30СН бомба је оружје слично америчким ГЛСДБ бомбама које су већ испоручене Кијеву.

Извор: Srbija Danas/Oružjeonline.com