Свет

ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОРАЗ: Руси збрисали елитну украјинску јединицу, Искандером погодили француски Цаесар

Фото: Јутјуб

На граници Сумске и Харковске области Оружане снаге Украјине претрпеле су стравичан пораз. У припреми властите офанзивне операције јединица је била уочена од стране руске извиднице.

На спектакуларном снимку се јасно види кретање француског артиљеријског система ЦАЕСАР након дејстава и покушај маскирања, а затим и његово уништење балистичком ракетом Искандер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Даље на снимку се може приметити рад руских дронова и авијације, као и украјински тенкови који горе у густој шуми.

Руски извори јављају да је у нападу уништено чак 5 тенкова, 3 артиљеријска оруђа (ЦАЕСАР се јасно види на снимку), 1 ВБР, лака возила, борбено возило пешадије, као и да је убијено или тешко рањено 70 припадника Оружаних снага Украјине.

Војни новинар Јевгениј Подубни преноси да су руски официри чекали тренутак формирања борбеног поретка код украјинске јединице, те је тек након тога дата команда да се дејствује. У нападу су поред Искандера, учествовале и беспилотне летелице „Ланцет“, а авијација је тукла са својим ФАБ са УМПК.

Руска страна тврди да уништена техника припадала елитној јединици „Артан“. Наводно је план био да се пребачена јединица ангажује за нови упад на територију РФ. Тај упад би имао пропагандни значај, али је јединица раније уочена, праћена и уништена.

Јединица је уништена дејством различитих средстава синхронизовано, али дејство Искандера по француском систему ЦАЕСАР је најупечатљивије. Оно може бити протумачено и као порука француском предсднику Емануелу Макрону.

Раније је овај систем бивао неутралисан и обичним „Ланцетом“, а овај пут су се Руси одлучили за радикалније методе. Искандер не престаје да изазива страхопоштовање, нарочито након уништења система ПАТРИОТ пре неколико дана.

Извор: tvfront