Свет

БИВШИ АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Напад на Кримски мост довео би до нуклеарног рата са Русијом

Спровођење планова Бундесвера о удару на Кримски мост могло би да увуче САД у сукоб са Русијом што би се завршило нуклеарним ратом, указао је бивши обавештајац америчке војске.

Дизање Кримског моста у ваздух ракетама „таурус“ био би директан чин рата против Русије, рекао је пензионисани обавештајац америчког маринског корпуса и војни аналитичар Скот Ритер, коментаришући снимак разговора немачких официра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Немачки војни официри на снимку говоре о употреби ракета ‘таурус’ против Русије. Али не само против Русије, већ за наношење удара на цивилни циљ – Кримски мост. Ово је чин рата. Директан чин рата“, појаснио је Ритер.

Такве акције Немачке могле би да увуку САД у сукоб са Русијом што би се завршило нуклеарним ратом, оценио је бивши обавештајац америчке војске.

Према његовим речима, снимак разговора немачких официра који је објавила главна уредница РТ и медијске групе „Расија севодња“ Маргарита Симоњан би данас морао да постане тема број један у Сједињеним Америчким Државама.

„Наши европски савезници покушавају да нас увуку у рат који не желимо. Ми то не тражимо, а они на томе инсистирају. Ово је тема дана“, нагласио је он.

Наиме, непосредно након што је канцелар Олаф Шолц изјавио да неће слати ракете дугог домета „таурус“ Украјини зато што би то подразумевало немачке војнике на украјинском тлу, на снимку који је у јавност изнела главна уредница РТ, чује се како немачки високи официри разрађују напад на Кримски мост.

„Берлин има обавезу да одговори на питања. Реакција Немачке је иста као и увек. Не желе да сносе одговорност, већ желе да избегну питања и дискусију“, навела је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Кремљ је оценио да садржај разговора немачких официра указује на директну умешаност Запада у сукоб у Украјини.

Министарство одбране Немачке потврдило је телевизијском каналу „АРД“ да је разговор немачких официра био прислушкиван и да је снимак аутентичан.

Извор: Медији