Свет

БИВШИ АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Путин је ово чекао две године! Питање је дана

Бивши амерички обавештајац и бивши инспектор УН за оружје у Ираку Скот Ритер открио је да је ЦИА планирала да са територије Украјине изврши удар на Русију још 2014. године. Према његовим речима, украјинске и америчке обавештајне службе су почеле да ради тога активно граде базе у близини руских граница. Ритер, иначе, сматра да је украјинска војска већ уништена!

– Сада је то војска људи који су слабо обучени, који нису посебно мотивисани. Опрема украјинске армије је у великој мери уништена, а резерви нема. Украјинска војна лица се не могу ротирати. Момци на првој линији су исцрпљени, а нема ко да их замени – јасан је Ритер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упоредите ово, наставља он, са Русима који су започели рат само са професионалним снагама.

– Претрпели су неке губитке, али ни изблиза као Украјинци. Војска је доформирана са 300 хиљада мобилисаних резервиста и око 460 хиљада добровољаца. Многи од њих су већ имали војни стаж. Сви су – наглашава Ритер – прошли озбиљну обуку и добили нову опрему.

Он указује и да Украјинци лове своје момке и шаљу их на осмодневну обуку пре слања на прве линије фронта, где им је просечни животни век мањи од четири дана-

– Руси, с друге стране, регрутују више од 1.500 добровољаца на дан. Већ су се од Нове године 53 хиљаде Руса добровољно пријавиле да се боре у Украјини. Њихова просечна старост је око 30 година. То значи да су то мушкарци који имају породице, посао и децу. Зашто све то остављају и иду у рат? Зато што воле Русију. Не раде то због новца. Они напуштају добро плаћене послове да би зарадили војну плату. Они то раде јер верују у оно што раде, јер су мотивисани – јасан је Ритер.

Руска војска је, објашњава, вишеструко боља и професионалнија од украјинске, боље опремљена и обученија, мотивисанија и боље вођена од украјинске.

– О томе сведоче и резултати на ратишту. Оружане снаге Украјине ускоро ће изгубити способност да се одупру руској војсци. Украјинци су близу колапса на фронту. Ускоро ће доћи до одлучујућег тренутка када ће борбена кохезија потпуно нестати, а Русија ће моћи да настави да се креће напред без успоравања.

Ритер је нагласио да ће за неколико недеља НАТО бити под још већим притиском.

– Неће моћи ни да сањају о победи, јер украјинске војске неће бити – истиче Ритер.

Извор: Факти