Свет

БИВШИ ШЕФ МИ6 ИЗНЕО ШОК ТВРДЊЕ: Велика Британија је у рату са Русијом

Велика Британија је укључена у тзв. „сиви рат“ против Русије, али ни власти ни јавност не схватају ситуацију довољно озбиљно, сматра бивши шеф чувене обавештајне службе МИ6 Ричард Дирлав.

Оружане снаге Уједињеног краљевства не добијају довољно финансијских средстава како би биле способне да одговоре на „претње“ које представљају Москва и Пекинг, рекао је Дирлав који је водио британску војну обавештајну службу од 1999. до 2004. године, у интервјуу за „Политико“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његова изјава уследила је након прошлонедељног саопштења о усвајању буџета Велике Британије за следећу финансијску годину, у коме се наводи да неће бити повећана издвајања за одбрану, тачније да ће за овај сегмент поново бити издвојено два одсто БДП.

– Ако бисте зауставили некога на улици овде у УК и питали их да ли мисле да је Британија у рату, гледали би вас као лудака. Али ми јесмо у рату – укључени смо у сиви рат против Русије и ја покушавам људе да подсетим на то, изјавио је Дирлав.

– Британске власти ће морати да донесу неке тешке одлуке и бојим се да је време одлучивања већ пред нама. Требало би да трошимо 2,5 одсто БДП на одбрану, наглашава он.

Бивши шеф МИ6 осврнуо се и на бројне проблеме са којима се суочава Краљевска морнарица, од недостатка морнара до кварова и пожара на водећим бродовима, тј. два носача авиона:

– Под хитно морамо изградити више бродова. Треба нам већа морнарица и потребно нам је више “чизама на тлу” (људства).

Поводом рата у Украјини, Дирлав је изјавио да је овај сукоб показао значај живе силе на савременом бојном пољу и истакао да је број људи у копненим снагама британске војске смањен за 26.000 од 2006. године, те данас располажу са свега 74.000 активних припадника.

Пензионисани шеф британске службе само је потврдио тврдње појединих руских званичника о томе да је Уједињено Краљевство „директно умешано“ у сукоб Русије и Украјине, те да поред испоруке наоружања, ова држава има своје оперативце на терену који помажу украјинским колегама у управљању одређеним системима и организовању напада на поморске и копнене циљеве на руској територији.

Извор: Srbija Danas/Политико/РТ