Издвајамо Православље

ДАНАС ПОЧИЊЕ ПАЧИСТА НЕДЕЉА: Ево како се правилно пости друга седмица Васкршњег поста

Пета недеља пред Васкрс названа је Пачиста, јер долази иза прве недеље којом почиње Васкршњи пост, Чисте недеље. Ова недеља је посвећена још и светом Григорију Палами, архиепископу солунском и чудотворцу. (+1368.), вођи исихаста.

Њега Црква назива светиоником Православља, утврђењем и учитељем, добротом монаха, солунском похвалом и орденом премудрости. Његова дела улазе у најмудрију богословску литературу. Мошти му почивају у Солуну, где се сматрају чудотворним.

Придружите се првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети Григорије је и учитељ исихазма, мистичног покрета насталог на Светој Гори, где се и Григорије замонашио. Исихасти сматрају да се сабраношћу, тиховањем и усрдном молитвом може доживети и угледати божанска светлост, као што су то доживели свети апостоли при преображењу Христовом на Тавору.

Према манастирском писању, већина људи прави грешку тиме што траже само лепе и угодне ствари и догађаје, који им омогућују да што лакше и са што мање труда живе свој живот.

Када се почне окретати друга страна медаље – са тешкоћама, мукама и страдањима, које су у животу нераздвојне од лепих и угодних ствари – тада они почињу да траже излаз из невоља које су их задесиле.

Тада почињу да мисле о Богу и полако долазити у храм Божји, да би ту потражили утеху и избављење од својих невоља.

Другу недељу Великог поста треба испостити на води од понедељка до петка, док је у суботу и недељу дозвољено јести храну спремљену на уљу. Риба у Пачистој недељи није дозвољена.

Извор: Свети краљ/Србија јавља

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ