Свет

ДРАМА У НУКЛЕАРКИ ЗАПОРОЖЈЕ НАКОН РУСКОГ НАПАДА: Пола Украјине остало без струје (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Једна од две високонапонске линије које снабдевају нуклеарну електрану Запорожје искључена је након руског напада на Украјину у ноћи између четвртка и петка!

– Линија Дњепровскаја напонске класе 750 киловолти искључена је у петак ујутру. Запорошка нуклеарна електрана ​​се снабдева струјом преко резервне линије 330 киловолти Феросплавнаја – саопштила је управа и нагласила да не постоји претња по безбедност и да је ниво радијације у нуклеарној електрани и околини непромењен.Тренутно су сви блокови Запорошке НЕ угашени.Министарство енергетике Украјине наводи да су забележена велика оштећења на производним објектима односно преносним и дистрибутивним системима у многим областима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар енергетике Герман Галушченко наводи да су многи региони тренутно без струје и интернета.

– Енергетски радници већ раде на обнављању напајања – рекао је министар Галушченко и додао да су данашњи напади на критичну инфраструктуру највећи напади на енергетски сектор Украјине у последње време.Током напада погођена је и хидроелектрана у Дњепропетровску.Украјински канали на Телеграму објављују снимке на којима се види да се хидроелектрана и даље налази у пламену.

– Две експлозије догодиле су се у хидроелектрани ДнепроГЕС у граду Запорожју коју контролишу украјински војници.

Једна експлозија догодила се у турбинској просторији ДнепроГЕС-2 док је друга забележена на железничким шинама за порталне дизалице на врху бране. Сама брана није оштећена – наводи Владимир Рогов из запорошке администрације.

Русија је током претходне ноћи, подсетимо, извела нови масиван напад пројектилима и дроновима на инфраструктурне објекте широм Украјине.Узбуна за ваздушни напад била је проглашена у целој Украјини док су експлозије забележене у Кијеву, Виници, Харкову, Кривом Рогу, Дњепропетровску, Запорожју, Хмељницкију…

– Више од 60 дронова и чак 90 пројектила разних типова данас је напало Украјину – рекао је украјински преседник Володимир Зеленски.Војни експерт Јуриј Подољака наводи да је напад почео око поноћи налетом дронова „геран“ који су кренули у извиђање и „отворили“ систем противваздушне одбране Украјине.

– Затим је 13 ТУ-95МС полетело и кренуло ка Каспијском мору и испалило прву салву око 4.30 сати. Отприлике у 5.05 сати са Крима је испаљена салва од неколико Искандера на циљеве у Запорожју и Дњепропетровској области. Истовремено је подигнуто неколико Ту-22М3 док су Ту-95МС испалили другу салву X-101. Отприлике у 5.30 испаљена је друга салва Искандера са Крима на Криви Рог док је друга ракетна бригада из Белгородске области започела напад на идентификоване непријатељске циљеве у области Харков.

Отприлике у исто време дронови, који су испунили своје извиђачке функције, почели су да погађају своје циљеве. На мети су били војни аеродроми. Око 5.50 испаљена је друга масивна салва пројектила Искандера и вероватно Торнадо МЛРС на област Харкова – наводи Подољака.Војни блогер додаје да су затим Ту-22М3 испалили Кинжале у области Запорожја и Дњепропетровска.

– Уследили су потом нови напади Искандера на област Харкова и Кривог Рога. У Харкову и околини мештани су избројали око 15 експлозија након чега је у граду нестао интернет и почели су нестанци струје. Нестанци струје се бележе широм десне обале Украјине – додаје Подољака.

Извор: Глас јавности