Свет

УКРАЈИНА ПРЕД КОЛАПСОМ НАКОН НАПАДА РУСИЈЕ: Највећа хидроелектрана престала да ради (ВИДЕО)

Хидроелектрана Дњепар, највећа у Украјини, престала је са радом након што је погођена током руских ракетних напада, наводи Игор Сирота, директор Укрхидроенерга.

– Објекат ГЕС-2 је угрожен, не знамо у ком обиму и са којом снагом ће моћи да ради, налази се у критичном стању. ХЕ-1 такође не ради тако да покушавамо да подигнемо вентиле и испустимо воду – наводи Сирота.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дњепарска хидроелектрана је према његовим речима престала да ради након два директна поготка на хидроелектрану-1 и хидроелектрану-2. Машинска соба и електро опрема су потпуно уништени. Укрхидроенерго је претходно, подсетимо, известио да је један од погодака погодио хидрауличне конструкције и брану.

– Нема претње од продора. Ситуација на брани станице је под контролом – навели су из компаније.

Полиција Запорошке области блокирала је након напада саобраћај дуж бране хидроелектране.

ДнепроГЕС се налази на реци Дњепар у граду Запорожје. То је пета етапа Дњепарске каскаде хидроелектрана. Тренутно је ово највећа хидроелектрана под контролом Кијева.

Раније је шеф министарства енергетике Украјине Герман Галушченко рекао да је Русија извршила „највећи напад“ на украјински енергетски сектор у последње време.

– Русија нема циљ само да оштети објекте већ да поново покуша да изазове велики квар у раду енергетског система земље као прошле године – нагласио је Галушченко.

Више од 700.000 становника Харковске области остало је без струје услед ракетног напада.

– Енергетски систем Украјине претрпео је најмоћнији напад свих времена. Јутрошњи напад на енергетски систем Украјине био је највећи свих времена и карактерише га употреба комбинованог наоружања. Напад је изведен у различитим регионима Украјине, на термоелектране и хидроелектране, као и на главне трафостанице којима управља Укренерго – изјавио је шеф енергетске компаније Укренерго Вадим Кудрицки.

Русија је током претходне ноћи, подсетимо, извела нови масиван напад пројектилима и дроновима на инфраструктурне објекте широм Украјине.

Узбуна за ваздушни напад била је проглашена у целој Украјини док су експлозије забележене у Кијеву, Виници, Харкову, Кривом Рогу, Дњепропетровску, Запорожју, Хмељницкију…

Медији наводе да је према прелиминарним подацима у нападу погинуло најмање двоје људи.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је у нападу на Украјину учествовало 90 ракета и 60 дронова камиказа. Зеленски је рекао да су мете масовног гранатирања биле електране, далеководи, брана хидроелектране, стамбене зграде…

Извор: Курир