Свет

НАТО СЕ СПРЕМА ЗА РАТ СА РУСИЈОМ: Стиже нам велико зло

Рат је реална претња, а Европа није спремна, упозорио је пољски премијер Доналд Туск, упућујући директан апел европским лидерима да учине више на јачању одбране, да упуте хитну војну помоћ Украјини и упозорио да ће наредне две године рата бити одлучујуће.

Туск је навео да је Европа ушла у „предратну еру“ и да уколико Русија порази Украјину нико у Европи неће моћи да се осећа безбедно, пренео је BBC.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао за европске медије да је руски председник Владимир Путин већ окривио Украјину за терористички напад на Крокус сити хол у Москви 22. марта без, како је навео, икаквих доказа и очигледно због своје потребе да оправда све насилније нападе на цивилне циљеве у Украјини.

Пољски премијер подсећа да је Русија раније ове седмице први пут током дана напала Кијев хиперсоничним ракетама.

Туск је истакао да, без обзира на то ко победи на председничким изборима у САД у новембру, Вашингтон жели да Европа постане самодовољна у војном смислу.

Он је похвалио неколико европских лидера и истакао важност безбедносне сарадње између Пољске, Француске и Немачке, савеза познатог као Вајмарски троугао.

Пољска сада издваја четири одсто свог БДП-а на одбрану, док би чланице НАТО-а требало да издвајају два одсто БДП-а, подсећа BBC, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг