Свет

ОПШТИ ХАОС: Украјинци пуцали на бирачка места

Украјински војници пуцали су данас на бирачка места у Каховки и Бриљовки, у области Херсон, саопштила је регионална изборна комисија на Телеграм каналу.

„У Каховки није било жртава. У Бриљовки има повређених и њима се пружа помоћ. Захваљујући координисаним акцијама бирачких одбора, бирачи су евакуисани из зграда“, наводи се у саопштењу, преноси РИА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред тога, у Скадовску у Херсонској области импровизована експлозивна направа постављена у канту за смеће у близини бирачког места, а у експлозији нема повређених.

У новим регионима Русије, Доњецкој и Луганској Народној Републици, Херсонској и Запорошкој области, први пут се гласа на председничким изборима, подсећа руска агенција.

У област Херсона стигло је десет страних посматрача из Алжира, Боцване, Немачке, Замбије, Индонезије, Мексика, САД, Француске и Јужне Африке.
Бирачка места су отворена широм земље а гласање за председничке изборе у Русији трајаће до 17. марта.
За место шефа државе боре се четири кандидата – Леонид Слуцки, Николај Харитонов, Владислав Даванков и Владимир Путин.

Херсонска област је постала део Русије након референдума у ​​септембру 2022. године.

Украјина страна не признаје њен легитимитет и наставља да гранатира регион. Русија сада контролише 75 одсто региона, а десну обалу Дњепра, укључујући и град Херсон, држе украјинске трупе.

Извор: Танјуг