Свет

РУСИЈА ЗАДАЛА ТЕЖАК УДАРАЦ УКРАЈИНИ: Кључни украјински мост дигнут у ваздух (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Руска војска је уништила железнички мост у близини насеља Курахово у Доњецкој области.

Видео снимак удара на мост појавио се на мрежи 29. марта. На снимку се види веома разорна експлозија тачно по средини моста. Према руским изворима вести, кијевске снаге су наводно користиле мост за премештање трупа, војне опреме и залиха на фронт у Доњецку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неки руски извори вести рекли су да је мост уништила 238. артиљеријска бригада користећи тешке вишецевне ракетне бацаче БМ-27 Ураган и беспилотне летелице како би спровели ватру невођених пројектила. Урганове ракете калибра 220 мм имају домет од 35 километара.

Међутим, други извори наводе да су мост напали ратни авиони руских Ваздушно-космичких снага користећи бомбе опремљене комплетима УМПК за једрење и навођење. Бомба ФАБ-500 опремљена комплетом УМПК има домет од око 70 километара, а најчешће се испушта из фронталних бомбардера Су-34.

Без обзира на то како је напад изведен, уништење моста свакако ће ометати способност кијевских снага да пошаљу више трупа, војне опреме и залиха у правцу Доњецка, посебно на линију фронта западно од града Доњецка.

Руска војска је интензивирала ударе на битне мостове иза фронта у зони такозване специјалне војне операције након што су кијевске снаге покренуле своју неуспелу контраофанзиву прошлог пролећа.

Мостови широм Украјине генерално нису дирани у мери у којој би се то можда и очекивало, међутим они који јесу и за које руске трупе сматрају да их користе кијевске снаге обично су гађани руским прецизно навођеним пројектилима.

Ваздушно-космичке снаге су последњих месеци користиле ракету Х-38МЛ са ласерским навођењем, која има домет од 40 километара, за уклањање неколико мостова.

Уништавање кључне инфраструктуре која се користи за подршку војним операцијама на линији фронта значајно нарушава способност непријатеља да се ефикасно креће и снабдева своје трупе, чиме се утиче на ток борбених операција.

Извор: oruzjeonline