Свет

ХАОС У ТУРСКОЈ: Има мртвих

Гласање је обележило насиље, у коме су погинуле најмање три особе, док је више њих повређено

Бирачка места на локалним изборима у Турској затворена су у 17.00 часова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На њима је у току дана гласало више од 61 милиона бирача, који су могли да бирају кандидате из 34 политичке странке.

Гласање је обележило насиље, у коме су погинуле три особе, док је више њих повређено.

Први резултати гласања очекују се у раним вечерњим сатима, пренео је Ројтерс.

У сукобу оружјем, моткама и камењем и на југоистоку земље погинула је једна, а повређено 11 особа.

У другом инциденту убијена је једна особа, а четири су рањене у тучи, јавила је Анадолија.

Сукоби су избили и у Санлиурфи, где је повређено 16 људи особа, док је једна особа избодена у Афјонкарахисару на западу земље. „Демирорен“ је јавио да је једна особа убијена, а две рањене током ноћи у Бурси.

Данас су турски грађани бирали градоначелнике, начелнике округа и друге локалне званичнике који ће обављати функције у наредних пет година, укључујући руководства у Истанбулу, Анкари и Измиру, пренела је турска државна телевизија ТРТ.

Главне конкурентске странке су владајућа Партија правде и развоја (АК), главна опозициона Републиканска народна партија (ЦХП), Партија националистичког покрета (МХП), Добра странка и Народна демократска партија (ДЕМ странка).

Агенција Ројтерс наводи да председник Турске Реџеп Тајип Ердоган покушава да поврати контролу над Истанбулом од свог главног ривала Екрема Имамоглуа и додатно учврсти своју политичку позицију.

Градоначелник Истанбула Имамоглу је Ердогану и његовој АК партији 2019. године задао највећи изборни ударац у 20-годишњој владавини Турском, а данашњи избори би могли да ојачају Ердоганову контролу у земљи или да сигнализирају на долазеће промене јер би победа Имамоглуа у Истанбулу ојачала и очекивања да ће он постати будући национални лидер, наводи агенција.

Анкете урађене пред одржавање избора најавиле су тесну изборну трку у Истанбулу, граду са 16 милиона становника који покреће турску економију, у којем се Имамоглу сучељава са кандидатом Ердоганове странке АК, бившим министром Муратом Курумом.

Иако је за Ердогана најважнија победа у Истанбулу, председник Турске настоји да однесе изборну победу и на локалним изборима у Анкари, наводи Ројтерс.

У оба града на изборима 2019. године победила је опозиција.

Извор: Танјуг