Свет

РУСИЈИ СТИГЛА НАЈСТРАШНИЈА ПРЕТЊА ИЗ КИЈЕВА: Овде ће бити следећи терористички напад?!

Украјински војни планери верују да је Кијев тренутно способан да нападне и уништи стратешки кључан Кримски мост који повезује полуострво Крим са копненом Русијом.

Како је рекао шеф Украјинске безбедносне службе (СБУ) Василиј Маљук, капацитет моста за железнички транспорт, који је тешко оштећен у нападу камиона са бомбом 8. августа 2022, никад није у потпуности поправљен, што спречава кретање војних теретних вагона и чини ту везу метом нижег приоритета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Кад они (руски радници) поправе капацитет за транспорт, онда ћемо им послати, да тако кажемо, још једну “честитку” – рекао је Маљук у једносатном интервјуу за националног емитера ИЦТВ, пренео је “Кијев пост”.

Маљук је подсетио да је у кампањи СБУ напада на руску морнарицу са камиказа-бродовима са експлозивима, покренутој почетком 2023, погођено 11 ратних бродова Црноморске флоте који оперишу у централном и западном делу Црног мора, а Москва је била приморана да пребаци преживела пловила из велике поморске базе Севастопољ у базе на руској обали.

– Удари СБУ могу да домаше и до нових база и они ће се наставити – рекао је Маљук.

Маљук је у понедељак на свом “Телеграм” каналу потврдио умешаност украјинске безбедносне службе у нападе на рафинерије нафте у Русији, на Кримски мост и бродове у Црном мору, преноси РИА Новости. Агенција наводи да је Маљук потврдио и умешаност свог одељења у убиства војног команданта Владлена Татарског и бившег посланика Врховне раде Иље Киве, као и у покушај убиства писца Захара Прилепина.

Он је у интервјуу 25. марта рекао да ће Украјина спровести више операција у Русији и променити тактику како би остала “корак испред” Москве, пренео је “Кијев индепендент”.

Маљук је рекао да “Русија треба да очекује више напада”, али да ће се природа удара променити јер се “Украјина никад не понавља”. Додао је да су од почетка руске инвазије на Украјину СБУ и друге безбедносне агенције биле одговорне за уништавање више од 800 руских тенкова и других оклопних возила.

Маљук је такође рекао да Русија више не користи Кримски мост за снабдевање оружјем за фронт, након што су га Украјинци оштетили.

Непосредно након што је Маљук најавио “више напада” у Русији, суд у Москви издао је налог за његово хапшење у одсуству, док је руска војска – како је саопштило тамошње Министарство одбране – у последња 24 сата извела групни удар на објекте СБУ.

Суд Басманског округа у Москви издао је налог за хапшење у одсуству Маљука, под оптужбом за тероризам, преносе руске агенције.

Такође, руска војска је, како је у уторак саопштило Министарство одбране, извела групни удар са копна и мора оружјем дугог домета на центре одлучивања и објекте СБУ.

Извор: Блиц