Свет

ШОЛЦ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Терористички напад у Немачкој изазвао огромне последице!

Немачки канцелар Олаф Шолц назвао је терористичким чином паљевину трафостанице, која је довела до нестанка струје у фабрици Тесла у близини Берлина и околних подручја почетком марта.

– Што се тиче напада (на трафостаницу), на њега гледам на исти начин као и државна влада – то је био терористички напад – рекао је Шолц у интервјуу за Маркисцхе Аллгемеине Зеитунг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Канцелар се залагао за проширење операција у фабрици Тесла у Немачкој и рекао да полиција и безбедносни органи морају да учине све што је потребно да идентификују и казне одговорне за подметање пожара.

5. марта фабрика Тесла, град Еркнер и две области Берлина остали су без струје због паљења трафостанице. Особље фабрике је евакуисано. Тагесспиегел је касније навео да је немачка левичарска екстремистичка група Вулкан преузела одговорност за паљење трафостанице.

Пожар је изазвао нестанак струје и велики поремећај у фрабрици Тесла аутомобила. Портпарол компаније Андре Тириг рекао је да ће застој коштати више од 500 милиона евра. Снабдевање електране је касније обновљено, а компанија је саопштила и да се настављају санацијски радови на месту пожара.

Напад су већ осудили немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер, која је инцидент назвала „озбиљним злочином за који нема оправдања“, као и министар економије Роберт Хабек , који је захтевао брзу истрагу инцидента.

Теслина новоизграђена фабрика у близини Берлина више пута је била на удару активиста за заштиту животне средине због планова проширења који подразумевају сечу више од 100 хектара шуме.

Извор: Ало