Свет

САМО ШТО НИЈЕ ПУКЛО: Проглашено ванредно стање

ПОРТ-О-ПРЕНС – На Хаитију је проглашено ванредно стање у трајању од 72 сата и уведен полицијски час, а влада је најавила да ће кренути у потрагу за убицама, отмичарима и другим насилним криминалцима за које верује да су побегли из затвора пошто су банде ослободиле скоро све затворенике мушкарце, јавља јутрос Би-Би-Си.

Наоружане банде упале су у затвор у главном граду Хаитија Порт-о-Пренсу и ослободиле бројне затворенике, Већина од око 4.000 мушкараца који су били у затвору у главном граду је побегла, рекао је локални новинар за Би-Би-Си њуз. Међу затвореницима су били чланови банде оптужени за убиство председника Жовенела Мојзеа 2021. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Полицији је наређено да употреби сва средства која су јој на располагању за спровођење полицијског часа и хапшење свих прекршитеља”, изјавио је министар финансија Патрик Боавер који обавља дужност премијера, преноси Танјуг.

Насиље на Хаитију, најсиромашнијој земљи у Америци, ескалирало је последњих година, а банде које желе да свргну привременог председника Аријела Анрија контролишу 80 одсто Порт-о-Пренса.

Најновији талас насиља почео је у четвртак, када је председник отпутовао у Најроби како би разговарао о доласку међународних снага безбедности под вођством Кеније.

Вођа банде Џими Шеризије изјавио је да ће водити координисани напад како би уклонио Анрија, додајући да је циљ напада да буду ухваћени шеф полиције Хаитија и министри и спречен повратак Анрија.

„Сви ми, наоружане групе у провинцијским градовима и наоружане групе у главном граду, уједињени смо”, рекао је бивши полицајац за кога се сматра да стоји иза неколико масакра у главном граду, преноси Би-Ни-Си.

У таласу наоружаних напада четири су полицајца убијена, а пет их је рањено. Француска амбасада на Хаитију саветовала је да се не путује у главни град и његову близину. Полицијски синдикат Хаитија затражио је од војске помоћ у обезбеђивању затвора, али седиште им је нападнуто у суботу касно увече. Арнел Реми, адвокат за људска права чија непрофитна организација ради у затвору, објавио је на X-у да је мање од 100 од готово 4.000 затвореника остало иза решетака.

„Ја сам једини остао у ћелији”, рекао је неидентификовани затвореник за Ројтерс.

Од убиства председника Мојзеа 2021. године на Хаитију је насиље у порасту. Још није изабран његов наследник, а избори нису одржани од 2016. године. Према политичком договору, требало је да избори буду одржани, а Анри је требало да се повуче са дужности до 7. фебруара, али то се није догодило. УН су у јануару саопштиле да су прошле године више од 8.400 људи били жртве насиља банди на Хаитију, укључујући убиства, повреде и отмице, што је двоструко више од броја забележеног 2022. године.​

Извор: Политика