Свет

СИРСКИ УПАО У ПАКАО: Украјинци пуцају по шавовима

Серија брзих руских напредовања довела је у питање нову украјинску линију одбране успостављену након њиховог повлачења из кључног града Авдејевке.

Руско напредовање изазива и страхове у вези са тактиком Кијева и стањем на линијама фронта, пише Си-Ен-Ен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјина је 17. фебруара објавила своје повлачење из Авдејевке на низ положаја западно од града.

Међутим, три мања села су од тада пала у руке руских снага, а Кијев инсистира на томе да никада нису намеравали да их бране. Али одбрамбена линија на коју је рекао да ће се ослањати, три села западније, од тада је била под тешким руским нападом, а проруски извори тврде да је Москва делимично окупирала сва три насеља. Украјина негира ове тврдње.

Руско напредовање долази у тренутку када се Украјина суочава са великом несташицом оружја, стварајући егзистенцијални проблем за војнике на фронту који морају да користе много мање муниције и колико дуго могу да издрже руски притисак.

Као још један знак растуће нелагодности, нови начелник украјинске војске, генерал-потпуковник Олександр Сирски, укорио је своје подређене официре два пута током протекле недеље због лошег учинка на овој кључној линији фронта.

Сирски је у четвртак критиковао „одређене недостатке“ и „погрешне процене“ команданата на линијама фронта у Авдејевки „које су директно утицале на одрживост одбране у одређеним областима“.

Он се у суботу вратио на тему неадекватног кадра, сугеришући да је отпустио неке официре који „нису упознати са ситуацијом“ и „директно угрожавају животе и здравље подређених“.

Сирски је постао војни командант пре три недеље, након што је његов веома популаран претходник Валериј Залужњи смењен после вишемесечних тензија са председником Зеленским.

Сирски је наследио бојно поље на коме Русија напредује, а брутална жестина напада искоришћава недостатак западне помоћи, муниције и људства за Украјину.

Песимизам на источном фронту

Руски напад на нову одбрамбену линију Украјине око Авдејевке значајан је не због вредности самих малих села – у којима се у најбољем случају налази неколико десетина становника који су тамо уопште остављени и уништених зграда – већ зато што сугеришу да су украјински званичници неадекватно планирали повлачење из Авдејевке и од тада нису у стању да зауставе напредовање Русије. Неколико украјинских војника изјавило је за Си-Ен-Ен да су песимистични у погледу значаја повлачења и накнадне одбране као предзнака наредних недеља. Многи су тражили да се не цитирају када говоре о овој теми.

Један војник специјалних снага рекао је за Си-Ен-Ен:

„Не ради се толико о руском замаху, већ више о томе да смо лоше припремљени да их обуздамо. Немамо добро припремљене позиције, котрљамо се и враћамо се.“

Још један фронтални официр под притиском је рекао:

„Осећамо руску надмоћ у људству, артиљерији и оклопној техници. Мало по мало иду напред. Овде немамо много опција. Одступите или само сачекајте док не будемо… Колико год тужно звучало, док сви не будемо мртви. Без оружја… то није рат који се може водити мачем.“

Украјински губици су обично обавијени велом тајне, упркос томе што је председник Зеленски прошлог викенда рекао да је 31.000 војника погинула од почетка руске инвазије. Ипак, у једној трауматолошкој јединици у близини линија фронта на истоку, забринути доктор показао је Си-Ен-Ен-у кутију са извештајима о повредама којих је било на стотине за само 20 дана у фебруару.

Снимци дроном из села Орливка, жаришта тренутног руског напада, показују већину зграда у рушевинама и огромне кратере вероватно од руских ваздушних удара на равном терену дуж реке. Настављени су жестоки сукоби око друга два села код Авдејевке, Тоненке и Бердичија. Си-Ен-Ен је у суботу чуо снажне експлозије и митраљеску паљбу у близини Бердића.

Војници интервјуисани широм источног фронта такође су изразили велики песимизам у погледу надолазећег пролећа ако западна помоћ не буде хитно испоручена. Комбинација пада украјинског морала и залиха, и чини се да московске снаге добијају на замаху, означава кључни тренутак у сукобу.

На снимцима из рејона Авдејевке из украјинске 47. механизоване бригаде, руски оклопни транспортер јури ка украјинским положајима и зауставља се на неколико секунди да би десетак војника изашло и склонило се у оближњи пролаз.

Две украјинске јуришне беспилотне летелице онеспособљавају возило, а оклопно возило бредли које су испоручиле Сједињене Америчке Државе приближава се изложеној групи. Тада се види како пуца на Русе из монтираног бацача граната.

На другом снимку испред села Бердичи види се више од 30 мртвих руских војника иза оштећеног оклопног возила. Си-Ен-Ен није могао да потврди локацију било ког од видео-снимака.

Ипак, упркос запањујућим жртвама и несофистицираној тактици, руски напади се настављају.

Извор: Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ