Свет

ЗАПАД СЕ СПРЕМА ЗА КАТАСТРОФУ: Време је да причамо о паду Кијева

Догађаји у Украјини, где су украјинске трупе у повлачењу успеле само да успоре офанзиву Руса, приморавају западне лидере у Лондону, Вашингтону, Паризу и Бриселу да се припреме за крах украјинских Оружаних снага, лишених потребног оружја и муниције, пише лист „Тајмс“.

Супротно преовлађујућем мишљењу да је реч о „замрзнутом сукобу у коме ниједна страна не може да стекне одлучујућу предност, на фронту се воде жестоке борбе и постоји реалан ризик да ће украјинске трупе бити потиснуте назад“. Управо такав „страшан сценарио“ тренутно разматрају западни политичари, наводи се у чланку под називом „Време је да разговарамо о паду Кијева“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутор чланка оцењује да ће руска офанзива очигледно имати „погубне последице по Украјинце“, што би такође могло да створи бројне проблеме Западу. Такође констатује да ће последице делимичног или потпуног пораза бити катастрофалне, што је становништво западних земаља једва почело да схвата. Међутим, како се наводи у тексту, на Западу, далеко од европске линије фронта на истоку и југу Украјине, склони су да маштају и да буду неприпремљени за непријатна изненађења.

Анкета, коју је у јануару у 12 земаља спровео Европски савет за међународне односе, показала је да само 10 одсто испитаника сматра да Украјина може да победи у актуелном сукобу. Око 37 одсто анкетираних сматра да је компромис највероватнији развој догађаја, док 19,5 одсто мисли да ће на крају победити Русија.

Извор: Медији