Свет

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Руси разнели кључну мету, одјекнула снажна експлозија (ВИДЕО)

Руска војска извела је ракетни напад на фабрику у Николајеву у којој се поправљају западна оклопна возила, рекао је за РИА Новости локални координатор подземља Сергеј Лебедев.

– Поподне 17. марта извршена је серија удара по војним циљевима у граду Николајеву. Један од удара погодио је Николајевски оклопни комбинат, где се поправља војна опрема, укључујући западне моделе. Само пре неки дан, тамо су поправљали западне тенкове Леопард-2 и, према још непотврђеним гласинама, тенкове Челенџер – рекао је саговорник агенције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На видео снимку који је за РИА Новости доставио Лебедев види се стуб дима који се диже изнад града.
Други ударац погодио је гараже предузећа Облтеплоенерго, где се налазила војна опрема, наставио је Лебедев.

Према његовим речима, подземље зна да од почетка јесени 2023. године оклопни погон, који је део државног војно-индустријског холдинга Укроборонпром, ради у три смене.

После напада 2022, престали су да запошљавају тамошње становнике – радници су, уз ретке изузетке, доведени са запада Украјине.

Николајевски оклопни комбинат, према подацима подземља, није једино предузеће у граду где се поправља војна техника, али је најспремније и има најквалификованије стручњаке. Тамо постоји ред за поправку оштећене или оштећене опреме украјинских оружаних снага.

Лебедев је рекао да су снаге безбедности након штрајка оградиле око три блока. Више десетина возила хитне помоћи примећено је у зони оклопног постројења. Према речима агената, приликом удара могли су да буду повређени страни специјалисти који су учествовали у поправци западне опреме.

Извор: Информер