Свет

ЗЕЛЕНСКИ УДАРИО НА ПОЉСКУ: Чека се одговор Варшаве

Фото: Фејсбук принтскрин

Протести пољских пољопривредника на граници против увоза украјинских пољопривредних производа прешли су све границе, изјавио је председник Владимир Зеленски, оптужујући Варшаву да користи ситуацију за домаће политичке игре, док је Кијев и даље под огромним притиском Русије.

Пољски пољопривредници су још у јесен почели да блокирају украјинску границу у знак протеста против прописа ЕУ који су њиховим украјинским конкурентима дозвољавали да продају пољопривредне производе у блоку без плаћања царина, што, како кажу, представља неправедну предност. Протести су оставили хиљаде заглављених украјинских камиона у граничним редовима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У видео обраћању на Телеграму у недељу, украјински лидер је позвао своје пољске колеге да „коначно пронађу решење“ за кризу, за коју је рекао да је „одавно превазишла и економију и морал“.

„Једноставно је немогуће објаснити како се тешкоће земље која крвари могу искористити у унутрашњим политичким борбама“, додао је он, обећавајући, међутим, да ће Кијев на крају успети да се извуче.

Протести су се појачали крајем фебруара када су пољопривредници блокирали свих шест граничних прелаза са Украјином. Званичници у Кијеву су такође тврдили да „неидентификована лица“ уништавају украјинско жито на прузи, сугеришући да би то могла бити „саботажа“ и позивајући пољске власти да интервенишу.

Пољски министар пољопривреде Чеслав Сијерски извинио се за случајеве бацања житарица, али је покушао да оправда поступке демонстраната рекавши да су „у веома тешкој економској ситуацији“.

У међувремену, пољски премијер Доналд Туск изјавио је прошле недеље да Варшава преговара са Кијевом о привременом затварању границе. Кијев је, међутим, демантовао ову тврдњу.

Туск је истакао да, иако Пољска, која је била један од најотпорнијих подржавалаца Кијева, жели да помогне Украјини, „не може дозволити да ова помоћ донесе веома негативне ефекте нашим грађанима“. „Стално тражимо решење које ће заштитити пољско тржиште од преплављења очигледно јефтинијим ШукрајинскимЋ пољопривредним производима“, изјавио је он.

Украјинско-пољски спор долази док талас протеста пољопривредника захвата бројне земље ЕУ. Пољопривредници у земљама као што су Немачка, Грчка, Француска, Белгија и Холандија су се окупили против пољопривредних реформи и нових еколошких политика за које кажу да повећавају њихове трошкове и смањују профитне марже.

Извор: Медији