Свет

ЕВРОПА У ПАНИЦИ: НАТО започиње мисију у Украјини

Пољски министар спољних послова најавио је стварање заједничке мисије НАТО-а у Украјини

Земље НАТО-а створиле су заједничку мисију у Украјини, рекао је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски, а његов говор у Бриселу преноси Пољска телевизија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Одлучили смо да направимо мисију НАТО-а. То не значи да идемо у рат, али то значи да ћемо сада моћи да искористимо способности НАТО-а за координацију, обуку, планирање да подржимо Украјину на координисанији начин – рекао је министар

Конкретно, украјинске трупе ће се активније обучавати у Пољској, објаснио је Сикорски.

Пољски министар је дан раније на састанку министара спољних послова НАТО-а у Бриселу најавио планове за стварање невојне мисије у Украјини. Он је напоменуо да ће то омогућити да се ресурси „савеза користе за обуку Украјинаца, за примену логистике савеза или друге заједничке елементе које имамо“.

Како је Москва више пута наглашавала , земље НАТО-а су снабдевањем наоружања и обучавањем украјинске војске на својој територији одавно постале директни учесници сукоба.

Конкретно, заменик министра спољних послова Александар Грушко рекао је у интервјуу за РИА Новости да свака безбедносна претња од НАТО-а Русији неће остати без одговора. Он је подсетио на речи Владимира Путина из обраћања Савезној скупштини да „сећамо судбине оних који су некада слали своје контингенте на територију наше земље, а сада ће последице по евентуалне интервенционисте бити много трагичније“.

Извор: РИА