Свет

ЗАПАД ПРИПРЕМА ТЕРЕН ЗА РАТ НА БАЛКАНУ?! Ово се дешава

Командант ЕУФОР-а генерал-мајор Ласло Штиц најавио је да у БиХ наредне седмице долази 250 припадника ЕУФОР-а који стижу из Француске и употпуниће снаге које чине војници из Италије и Румуније.

Они ће учествовати у вежби чији је назив „Мелегер“, а како је Штиц рекао, војници долазе како би се упознали са БиХ и процедурама које се спроводе у ЕУФОР-у, а све то како би били у стању да се брзо интегришу у састав ове војне организације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Они ће се обучавати и заједно са снагама ЕУФОР-а и припадницима Оружаних снага БиХ, а на овај начин ће се унапредити и сарадња између Еуфора и Оружаних снага БиХ“, рекао је Штиц, а пренела Срна.

У данима пред саму вежбу грађани БиХ могу очекивати појачано кретање трупа и превоз опреме резервних снага ЕУФОР-а при доласку у БиХ, најавио је министар одбране у Савету министара Зукан Хелез.

Тако је НАТО, по свему судећи одговорио на позиве Дениса Звиздића, заменика председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине који је још крајем децембра тражио хитно распоређивање ЕУФОР и НАТО трупа на подручју Брчко дистрикта.

На то му је министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић поручио да је боље да у БиХ зове инвеститоре, а не НАТО трупе.

Снаге ЕУФОР-а су у БиХ распоређене од 2004. године, тако да је ова мировна мисија најдужа војна операција ЕУ, а тренутно је у њиховом саставу око 1.100 војника.

Извор: Медији