Свет Србија

ЛЕГИЈА ЛИЧИ НА УБИЦУ ПОЗНАТЕ БРИТАНСКЕ ВОДИТЕЉКЕ?! Шок тврдње о једној од најозлоглашенијих ликвидација: Ево шта кажу експерти

Човек који се тражи за испитивање у вези са убиством водитељке Џил Дандо запањујуће подсећа на Милорада Улемека Легију, преносе британски медији.

Наиме, како се наводи, неидентификовани мушкарац је виђен на снимку надзорне камере након убиства британске презентерке Дандо 1999. године, који је, према досадашњој истрази, имао обележја професионалног убице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Експерт за поређење лица Еми Полито сада је пронашао низ сличности између Човека Икс, како је назван човек са камере и два пута осуђеног убице Милорада Улемека, који служи 40 година у српском затвору.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У време када је Џил убијена, Улемек је био на челу ЈСО.

– Увек сам заинтересован за било какве нове линије истраге о Џилиној смрти, посебно ако би те линије истраге могле довести до тога да неко буде ухапшен и осуђен за њено убиство – рекао је њен брат Најџел.

Истрага „Мирора“ би могла да покрене комплетан форензички преглед оригиналног снимка са надзорне камере, свих отисака прстију и длана, као и да се утврди кретање Улемека у време њеног убиства.

Када је Џил убијена, британски авиони су бомбардовали Србију као део НАТО кампање, услед чега је Дандо упутила апел за избеглице са Косова. У року од неколико сати након њене смрти, упућен је позив у ком се тврди да је убиство одговор на бомбашке нападе, преноси „Мирор“. Џил је упуцана испред своје оближње куће.

Полито који је упоређивао лица рекао је да мушкарац Икс и Легија имају сличан облик уста, браде, линије косе и десног залиска, док су им општи облик и величина носа и десног уха били исти.

– У оквиру ограничења слика, нису пронађене никакве разлике између човека Икс и господина Улемека – рекао је он, али је додао да не може сигурно тврдити да је у питању иста особа због недостатка детаља на мутној фотографији са камере.

Улемеков адвокат Александар Ковачевић рекао је да његов клијент није желео да ‘учествује’ на питање да ли је убио Џил. Написао је: „Обавештавам вас да је мој клијент обавештен о томе и да није заинтересован за учешће.

Џилино убиство на њеном прагу у понедељак, 26. априла 1999. нешто после 11.30 часова, шокирало је нацију и довело до једне од највећих истрага о убиству икада спроведених у Великој Британији.

То је и даље једно од најозлоглашенијих неразјашњених убистава у Британији, али полиција није додирнула досије више од 10 година. Уз 25. годишњицу у петак, Миророва истрага је испитала хиљаде страница полицијских досијеа, разговарала са бројним сведоцима и бившим детективима и отпутовала у Србију.

Откривено је да је полиција поседовала оригинални снимак човека Икс у року од две недеље од убиства. Приказивао је белог мушкарца тамне косе, за који се сматра да је рођен између 1960. и 1970. године, који је носио тамно одело, светлу кошуљу и кравату светле и тамне боје.

Снимљен је отприлике како улази у станицу метроа, купује карту и затим улази кроз баријере. Неколико секунди касније окренуо се и напустио станицу након што је изашао кроз излазну баријеру, открива полицијски досије.

У то време, детективи су сумњали да је убица покушавао да се састане са возачем који је бежао у плавом „ренџ роверу“ који је примећен пре и после убиства.

Скотланд Јард је раније овог месеца потврдио да је и даље неидентификован.

Џил, 37, једном је погођена у главу из непосредне близине док је отварала улазна врата, неколико секунди након што је изашла из свог плавог БМВ кабриолета. Напад је носио обележја немилосрдне и добро смишљене војне операције. Коришц́ена је муниција по мери коју стручњаци раније нису видели у Великој Британији.

Убица који ју је чекао Џил је зграбио с леђа и гурнуо је тако да јој је глава била скоро на земљи.

Цев пиштоља је тада гурнута на њену лобању, иза њеног левог уха. Такав напад значио је да је звук експлозије из пуцња био знатно смањен и нико није пријавио да га је чуо, а Џил је одмах умрла.

Извор: Курир.рс/Миррор