Свет

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ПРЕЛАЗИ У РАТНИ РЕЖИМ: Сунак донео одлуку након посете Зеленског

Лондон намерава да испоручи Кијеву највећи пакет војне помоћи у вредности од 500 милиона фунти (617 милиона долара), саопштио је кабинет британског премијера.

То је саопштено током разговора премијера Велике Британије Ришија Сунака са украјинским лидером Владимиром Зеленским.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сунак је потврдио да ће Велика Британија обезбедити додатних 500 милиона фунти средстава за подршку најприоритетнијих праваца, укључујући муницију, ПВО и дронове“, наводи се у документу.

Како се истиче, Кијеву ће бити испоручено преко 1.600 различитих ракета, укључујући додатне крстареће ракете „сторм шедоу“ чији домет може да пређе 250 километара. Пакет помоћи ће укључивати 60 малих пловила, укључујући два типа десантних чамаца, 160 борбених возила пешадије „хаски ТСВ“, 162 неименована оклопна возила и 78 амфибијских возила, као и преко четири милиона комада муниције.

Сунак је такође саопштио да ће одбрамбена индустрија Велике Британије прећи на ратни режим.

По његовим речима, нови пакет помоћи требало би да омогући Украјини да „пружи одлучан отпор Русији“. Шеф британске Владе такође је поновио тезу да, уколико се Русији дозволи да победи у сукобу са Украјином, она се„Русија неће зауставити на граници са Пољском“.

Према томе, укупна сума средстава које је Лондон издвојио за Украјину 2024. године достићи ће 3,7 милијарди долара.

Подсећамо, Русија сматра да испоруке наоружања Украјини спречавају решавање сукоба и директно увлаче земље НАТО у сукоб.

Извор: Медији