Свет

ЗАПАД ПОВУКАО ОПАСАН ПОТЕЗ: Руси бесни, имају одговор, све ће бити уништено

Потенцијално конфисковање руске имовине уништиће глобалну економију, у Европи схватају да се то не сме урадити, изјавила је председавајући Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко.

„Ово ће, у принципу, бити корак без преседана у светској историји, који ће једноставно разорити глобалну економију. Уништиће поверење у светску привреду. И, наравно, то је апсолутно нелегитиман, противзаконит потез. И у Европи сви схватају да се то не сме урадити”, рекла је Матвијенко у интервјуу генералном директору међународне медијске групе „Росија севодња”, чији је део Спутњик, Дмитрију Кисељову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија има припремљен одговор

Она је такође истакла да Русија има припремљен одговор на заплену суверене руске имовине и да су сенатори спремни да без одлагања размотре одговарајући предлог закона који се односи на узвратне мере.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према њеним речима, Европљани знају да ће у случају конфисковања руске имовине, одговор Москве бити оштар и адекватан.

„Европљани ће изгубити више него ми, и они се, наравно, тога боје. Посебно због њихове економије која се урушава”, оценила је Матвијенко.

Данас ми, сутра ви

Она је, такође, у вези са тим, подсетила на речи руског председника Владимира Путина, упућене Европљанима – „данас ми, сутра ви”.

Матвијенко је још објаснила да Американци својом спољном политиком желе да потисну Европу и смање њену конкурентност за коју Вашингтон није заинтересован.

Представнички дом америчког Конгреса је претходно већином гласова усвојио предлог закона о издвајању 61. милијарде долара Украјини, као и предлог закона, који укључује одредбу о конфисковању суверене имовине Москве у корист Кијева.

Непријатељске земље од фебруара 2022. године уводе Русији санкције, у оквиру којих је била замрзнута како и суверена имовина, тако и средства приватних инвеститора.

Замрзнуто је око 300 милијарди долара девизних резерви. Готово одмах су почели разговори страних земаља о заплени ове имовине у различите циљеве. У октобру 2022. године лидери Европске уније наложили су Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнуте имовине у циљу финансирања Украјине, преноси Спутњик.

Извор: Медији