Русија

ПУТИН ЗАБРИНУТ: Спрема се нова побуна

Руски председник Владимир Путин је забринут да би смрт Јевгенија Пригожина могла да изазове још једну побуну попут оне коју је извео шеф Вагнер групе.

„Москоу тајмс“, медиј који је критички настројен према Путину и његовом рату у Украјини, у својој верзији на руском језику објавио је да руске обавештајне службе раде на спречавању побуне какву је Пригожин предводио 24. јуна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руске власти су саопштиле да је Пригожин погинуо 23. августа када се срушио авион којим је путовао од Москве ка Санкт Петербургу.

Кремљ пориче да је одговоран за овај инцидент у којем су страдали и други командири Вагнера, али аналитичари упиру прстом у Путина, наводећи да је он тражио освету због тога што му је угрожен ауторитет.

Како преноси Њузвик, „Москоу тајмс“ је у понедељак објавио да су тенкови који су се приближили руској престоници пре два месеца оставили „неизбрисив утисак“ на Путина.

„Кремљ верује да после ликвидације Јевгенија Пригожина у Русији постоји опасност од нове војне побуне“, наводи московски лист, цитирајући четири неименована извора блиска руским властима.

Како се додаје, руске обавештајне службе „већ раде на контроли и превенцији“ још једне побуне попут оне коју је спровео Вагнер.

Геополитички аналитичар Никола Миковић је за Њузвик рекао да је „вероватније да ће редовна руска војска, а не Вагнер група, покушати да изведе још једну побуну“.

Он каже да је већина руских команданата незадовољна начином на који министар одбране Сергеј Шојгу и начелник Генералштаба Валериј Герасимов воде рат. „Ако Русија настави да трпи поразе у Украјини, нова побуна ће бити неизбежна“, додао је.

„Не мислим да ће покушати да свргну Путина – барем за сада – јер је његов рејтинг још увек релативно висок. Уместо тога, фокусираће се на Шојгуа и Герасимова, баш као што је то учинио Пригожин“, сматра Миковић

Извор: Њузвик/Данас