Свет

ХАОС У САД: Незапамћене сцене, полиција узвратила демонстрантима (ВИДЕО)

Полиција је јуче привела најмање 25 пропалестинских демонстраната и расчистила камп на Универзитету у Вирџинији (УВА), наводи се у саопштењу универзитета, док су амерички универзитетски кампуси били на опрезу због могућих нових немира током прослава матуре.

Напетости су ескалирале на кампусу Универзитета у Вирџинији у Шарлотсвилу, где су протести углавном били мирни до суботе ујутро, када су полицајци у опреми за контролу нереда виђени на видео снимцима како се крећу по кампу на травњаку, стављајући лисице неким демонстрантима и користећи, изгледа, хемијски спреј.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Универзитет Вирџинија је саопштио да су демонстранти прекршили неколико правила универзитета, укључујући постављање шатора и коришћење појачане буке. Џим Рајан, председник универзитета УВА, написао је у поруци да су званичници сазнали да су се „особе које нису повезане са универзитетом“ придружиле демонстрантима на кампусу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Није јасно колико је студената УВА-е било међу ухапшенима. Група по имену УВА логор за Газу, која је раније ове недеље изјавила да је поставила камп, осудила је одлуку универзитета да позове полицију, у објави на Инстаграму.

Десетине људи су ухапшене због неовлашћеног упада испред Умјетничког института у Чикагу током протеста у суботу, након што је институт позвао полицију да уклони демонстранте, које су оптужили да незаконито користе његову имовину, саопштила је чикашка полицијска управа.

Сукоби нису ескалирали у хапшењима на другим местима. У Ен Арбору, пропалестински демонстранти су на кратко прекинули церемонију на Универзитету у Мичигену. Видео снимци дељени на друштвеним мрежама приказују десетине студената који носе традиционалне покривала за главу и школске шешире и машући палестинским заставама док пролазе кроз средишњи пролаз стадиона Мичиген, уз овације и звиждуке хиљада људи.

Церемонија је настављена, а полиција кампуса је пратила демонстранте до задњег дела стадиона, али нико није ухапшен, према Колин Мастони, портпаролки универзитета. Ставови о израелском рату у Гази изазвали су, понекад насилне, протесте широм америчких кампуса током последњих неколико недеља.

Многе школе, укључујући Универзитет Колумбија у Њујорку, позвале су полицију да сузбије протесте. До сада је полиција ухапсила више од 2000 демонстраната на факултетима широм земље. Универзитет у Мичигену је један од многих универзитета који су променили своје сигурносне протоколе за церемоније доделе диплома.

Извор: Ало