Свет

КИНЕСКА ОДМАЗДА: Ако ово крене ЕУ и САД ће бити у великом проблему

Кина је најавила да је спремна да уведе царине од чак 25% на увезене аутомобиле са великим моторима, док ескалира трговинска напетост са САД и ЕУ.

Намети би утицали на европске и америчке произвођаче аутомобила и имали значајан утицај на односе са ЕУ, кажу у Кинеској привредној комори при ЕУ, а преноси Блоомберг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пекинг појачава претње одмаздом док се приближава рок у ком ЕУ мора да објави резултате своје истраге о кинеским субвенцијама за електрична возила. ЕУ мора да обавести кинеске извознике да ли ће увести царине до краја јуна.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Трговинске напетости између ЕУ и Кине порасле су откако је најављена истрага о електричним возилима, а овомесечна посета кинеског председника Сија Ђинпинга чини се, није ублажила ситуацију.

Кинеска комора позвала се на интервју који су у уторак објавиле новине владајуће Комунистичке партије Глобал Тимес, где је Лиу Бин, главни стручњак у Кинеском центру за аутомобилску технологију и истраживање, позвао на привремено повећање царинске стопе на аутомобиле са моторима већим од 2,5 литра.

Кина је прошле године увезла 250.000 аутомобила из те категорије, а правила Светске трговинске организације допуштају царину до 25%, рекао је Лиу, при чему у Кини тренутно ова царина изонси 15%. Овим би највише били погођени извозници попут БМW-а или Мерцедес-Бенза.

Извор: Б92

Ознаке