Свет

ПУТИН ЗАЛЕДИО ЗЕЛЕНСКОГ: Русија ће преговарати са њима

Руски лидер је напоменуо да је Москва увек била отворена за преговоре, али да наставак преговора мора бити заснован на „здравом разуму“, и да Русија мора знати са ким би преговарала уколико до наставка дође

Полазна тачка за Русију је да Владимир Зеленски више нема легитимитет, поручио је председник Руске Федерације Владимир Путин на конференцији за новинаре после састанка са белоруским колегом Александром Лукашенком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Наравно, свесни смо да је легитимитет актуелног шефа државе окончан“, рекао је Путин.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Председнички мандат Зеленског истекао је 20. маја. Председнички избори у Украјини 2024. године отказани су због ванредног стања и опште мобилизације.

Руски лидер је напоменуо да је Москва увек била отворена за преговоре.

„Што се тиче преговарачког процеса, говорио сам о томе много пута и овде у Минску желим поново да истакнем: Русија никада није одбила те преговоре… Нисмо никоме забранили (да преговара); ми смо за преговоре“, додао је председник Русије.

Он је додао да наставак преговора мора бити заснован на „здравом разуму“, али и да се у случају преговора мора узети у обзир „реалност на терену“, као и претходно постигнути споразуми у Минску и Турској.

Руски председник је напоменуо да је исход преговора у Турској чији исход украјинска страна на крају није прихватила био повољан и за Русију и Украјину.

„Ја полазим од тога да мировне преговоре треба наставити, и то не на основу ултиматума, већ уз помоћ здравог разума“, рекао је Путин коментаришући питање о легитимитету кијевског режима и додао да Русија мора знати „са ким може да има посла“.

У случају преговора, Русија мора бити „потпуно уверена да има посла са легитимним властима“, напоменуо је руски председник.

„На ово питање мора да се одговори у самој Украјини. Пре свега, мислим да са позиције парламента, уставно суд, па или неке друге власти“, рекао је Путин, додавши да би одговоре на питање о легитимитету Зеленског требало тражити и у украјинском Уставу.

Како је рекао, један од циљева предстојеће „мировне“ конференције у Швајцарској је покушај западне заједнице, коју је назвао „спонзорима кијевског режима“, да потврди легитимитет Зеленског.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је рекао да, имајући у виду ситуацију у украјинском правосуђу, нема и не може бити никакве правне јасноће у погледу легитимитета Владимира Зеленског.

Како је рекао, у Украјини има много људи, како цивила, тако и војних лица, који су спремни да воде државу, а текућа година ће „много тога одредити“.

„Ипак, ни садашњи председник, а ни будући, рекао бих, неће решити ова велика питања са којима се суочава украјинска држава. Та питања неће решавати председници, знате ко ће одлучивати. Много тога је већ одлучено у иностранству, а шта није, биће одлучено касније“, додао је Лукашенко.

О смрти иранског председника Ебрахима Раисија

Руски председник је рекао да сумња да ће Техеран мењати спољнополитички курс после смрти председника Ебрахима Раисија, истакавши да су „темељи иранске државности прилично стабилни“.

„Имамо веома добре односе са Ираном као државом, са иранским народом и са иранским руководством“, рекао је Путин.

Коментаришући несрећу у којој је погинуо његов ирански колега, Путин је напоменуо да је Раисијева пратња, која се возила у хеликоптеру руске производње, долетела без проблема.

Лукашенко је за Раисијеву смрт окривио „одвратну“ позицију САД у вези са санкцијама.

„Као човек, а не председник, ја ћу рећи: Подла, одвратна позиција Сједињених Држава довела је до тога, пре свега санкције. Ти ниткови нису имали право да уводе санкције против бродова, авиона, хеликоптера и других возила које служе за превоз људи“, рекао је белоруски председник.

О нуклеарним војним вежбама

Коментаришући текуће вежбе вежбе употребе тактичког нуклеарног наоружања у Јужном војном округу, Путин је рекао да се Русија придржава свих својих обавеза у вези са нуклеарним наоружањем.

„Разлика је само у томе што након распоређивања дела тактичког нуклеарног потенцијала на територији Белорусије ми то спроводимо заједно са нашим белоруским савезницима“, истакао је руски лидер након завршетка руско-белоруских преговора.

Нуклеарне вежбе Москве и Минска нису ништа необично и НАТО спроводи исте такве вежбе, нагласио је руски лидер.

Путин је оценио да Русија извођењем вежби са тактичког нуклеарним оружјем на територији Белорусије не тежи ескалацији ситуације и додао да све иде по плану.

„То је таква област где се не смеју дозволити никакви пропусти, грешке, ни недостатак координације“, поручио је руски председник.

Извор: РИА