Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА РУСИЈУ: Украјинци су уништили (ВИДЕО)

Оружане снаге Украјине извршиле су брз напад на руски противваздушни систем С-400 Тријумф који су Руси поставили у региону Доњецка.

Према украјинским медијима, напад је изведен балистичким пројектилима АТАЦМС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На друштвеним мрежама објављена је серија слика и видео материјала који показују резултат рада украјинске војске која управља ракетним системима, који су погодили прилично скупу и важну мету, лансер противваздушног ракетног система С-400.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Слике и видео снимци заиста показују оштећења на компонентама система С-400 и ракетног мотора АТАЦМС.

“Ово је тренутак када је руска батерија С-400 уништена ракетним нападима АТАЦМС које су покренули Украјинци. Системи С-400, распоређени у граду Моспојне у Доњецкој области, покушали су да оборе ракете АТАЦМС, али нису успели”, пише у извештају украјинских медија.

Према непотврђеним извештајима, два лансера С-400 су уништена, један је оштећен, а уништени су радарски и контролни центар 96Л6, све кључне компоненте овог система за који се сматра да је међу најбољим на свету.

Ако су радар и командно место уништени, може се говорити о ефикасној неутрализацији целе противваздушне батерије, пошто је без њих немогуће деловати.

Сам систем се налазио у близини аеродрома Моспино, који је удаљен око 40-50 километара од линије фронта.

Иако нема информација о броју изгубљених живота, да су избегнута страдања се чини мало вероватним с обзиром на то колико је моћна била експлозија. Сам напад је изведен прекључе, 22. маја, фото и видео материјал се појавио јуче.

Систем С-400 налазио се 40 км иза линије фронта. На овој удаљености, руски систем је био у домету не само АТАЦМС, већ и ГМЛРС муниције која има домет до 80 км, ако је лансирана из области што је ближе линији фронта. Дакле, са руске стране за деловање и предузет ризик је одговоран људски фактор.

Тако су, према објављеним информацијама, 22. маја око 12.50 украјинске снаге извеле ракетни напад на позицију руског система С-400 у близини аеродрома Моспино, који се налази у Доњецкој области.

Према извору, напад на распоређени комплекс изведен је уз помоћ 5 оперативних тактичких балистичких пројектила АТАЦМС, које је Украјина добила од Сједињених Држава у оквиру војне помоћи.

Извор: Оружје онлајн