Свет

РУМУНСКИ МИНИСТАР ОДАО САД, ЗНАТЕ ЛИ ШТА СПРЕМАЈУ У СРПСКОМ КОМШИЛУКУ? Прети нам страшан сценарио

Румунија би могла да постане главни произвођач муниције за америчке тенкове Абрамс, изјавио је румунски министар привреде Раду Опреа.

– Постоје пројекти на којима смо дуго радили, неки су већ почели, неки су већ материјализовани кроз потписане меморандуме… Данас је потписан још један меморандум са ГДОТС, Џенерал Дајнамиксом која производи муницију. Желимо да трансформишемо фабрике у оквиру РОМАРМ-а у центар изврсности за велику муницију, калибра 120 мм, 155 мм. Муницију ћемо извозити у земље источне и централне Европе – за америчке тенкове који су већ присутни у тим земљама – рекао је Опреа у емисији Уживо са Диги24.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да ће Румунија бити „тај стуб, центар изврсности“, где ће се производити ова муниција и да ће његова земља постати главни произвођач муниције за тенкове Абрамс.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Желимо да Румунија постане главни произвођач муниције за тенкове Абрамс. Већ смо имали стручну инспекцију и то је пројекат на којем радимо дуго, знамо све кораке које морамо да предузмемо – објаснио је он.

Појаснио је да је за производњу муниције потребна фабрика барута и да је то још један пројекат који је већ реализован.

– Да бисте могли да производите муницију, потребна вам је и фабрика барута… – рекао је, између осталог Раду Опреа, додајужи да је ово прилика за румунску индустрију.

Најава о фабрици муниције за Абрамсе могла би значи да САД желе да приближе ресурсе за украјински фронт и да се темељно спремају на дуги и крвави рат против Русије.

Извор: Digi24.ro