Свет

УЗБУНА ШИРОМ СВЕТА: Процурили подаци из организација које се баве короном! На мети Бил Гејтс, СЗО…

Око 25.000 имејл налога америчког Националног института за здравље, Светске здравствене организације (СЗО), фондације Била Гејтса и других организација које се баве истраживањем и борбом против коронавируса, хаковано је, преносе страни медији.

Фото: Јутјуб

Хакована база података, наводи се, садржи и податке из лабораторије у кинеском Вухану, одакле је вирус потекао, како се сумња.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вашингтон пост је пренео да су непознати активисти на интернет поставили око 25.000 имејл адреса и лозинки, а све је открила обавештајна група СИТЕ која се бави праћењем терористичких и екстремистичких организација на интернету.

Аустралијски стручњак за сајбер безбедност, Роберт Потер, каже да је могао да потврди неколико адреса и лозинки које припадају СЗО, али напомиње да могу да воде порекло и од неког ранијег хакерског напада.

„Здравствене институције су традиционално веома лоше када је реч о сајбер безбедности“, рекао је.

Хаковани подаци су се појавили на сајту 4цхан, а потом и на Пастебин, а потом су се прошириле на групама на Телеграму.

Према извештају СИТЕ, 9.938 налога припада Институту, 5.120 Светској банци и 2.732 СЗО.

Процурили су и мејлови фондације милијардера Била Гејтса која је недавно донирала 150 милиона долара лабораторији у Вухану.

СЗО је на мети хакера још од половине марта, а лозинке запослених процуриле су кроз друге сајтове, навела је организација.

Извор: Курир.рс/Businesstoday.in