Србија

Доктори приметили опасан симптом код младих: Преболе корона вирус на ногама, а онда…

Томас Оксли је имао слободан дан када му је стигао позив да хитно дође у болницу Маунт Синај на Менхетну. Није било довољно доктора који су могли да помогну код пацијената који су имали мождани удар и било им је потребно појачање. Оксли је био зачуђен ситуацијом која га је сачекала.

Картон младог пацијента пред њим је изгледао потпуно уредно – није пио никакву терапију, није имао хронична стања. Само је одједном док је седео у карантину приметио да му се једна страна тела одузима и није могао лепо да говори. Оксли се запањио када је стигао тест пацијента – позитиван је на ЦОВИД 19. Човеку су након тога пронашли огроман крвни угрушак у крвном суду мозга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доктори су у наредним данима приметили повећан број оболелих у тридесетим и четрдесетим годинама који су добијали мождане ударе какви се не виђају осим код пацијената у седамдесетим година.

„Никада ово раније нисам видео“

Када је Оксли почео да оперише пацијента видео је нешто алармантно.

„Још док сам третирао место око угрушка видео сам нове крвне угрушке како се формирају пред мојим очима“, рекао је Оксли за Вашингтон Пост. Испоставиће се да није једини то приметио.

Мождани удар и КОВИД 19

Корона вирус је нова болест и још увек нема чврстих података о свим симптомима. Постојао је извештај из Вухана који је забележио да многи старији пацијенти оболели од ЦОВИД-19 добијају мождане ударе, али тада се то сматрало „клиничким повезивањем многих искусних људи“, рекао је Шери Чу, професор неурологије на Универзитету у Питсбургу. Након што су се искуства доктора гомилала, три велика медицинска центра у Америци почела су да проучавају везу можданог удара и корона вируса.

Знамо да КОВИД-19 напада плућа, али такође општећује и бубреге, срце и до неке мере скоро све виталне органе.

Постоји више типова можданог удара – али страхује се да корона вирус изазива онај најгори

„Закрчење великих крвних судова чије пуцање је катастрофално за моторне функције у мозгу сматра се најгором врстом шлога. Мањи мождани удари могу да се преживе и на ногама, али овај већи удар може да буде смртоносан“, објашњавају лекари. Постоји идеја да код неких људи тело као одговор на ЦОВИД-19 почиње нагло да згрушава крв и ти крвни угрушци онда направе зачепљење у крвним судовима мозга, што резултује можданим ударом.

„Мождани удар је једна од најопаснијих манифестација корона вируса код младих људи. Бринули смо о пацијентима који су имали мождане ударе у тридесетим годинама након што су тестирани позитивни на ЦОВИД, што нас је баш изненадило“ рекао је Роберт Стивенс, доктор који ради на интензивној нези болнице Џонс Хопкинс у Балтимору.

„Преживе корона вирус на ногама – и онда падну мртви“

Универзитет „Томас Џеферсон“ је проучавао везу између можданог удара и младих оболелих од корона вируса.

„Већина младих који је вирус прележало са благом клиничком сликом буде у реду. Статистика је показала да је у групи година од 25-34 смртност била 0,8 одсто“, показала је статистика у Америци. Оно што брине докторе у „Џонс Хопкинсу“, „Томасу Џеферсону“ и „Маунт Синај“ болници је што је могуће да млади који су касније имали мождане ударе можда нису ни вођени као случајеви корона вируса.

„Мислили смо да је немогуће да је мождани удар у питању, а онда смо видели образац“

Ејтан Раз, професор неурорадиологије Универзитета Лангон у Њујорку рекао је да нова клиничка слика ЦОВИД пацијената тера научнике да изнова промисле ефекте ове болести.

„Када нам човек у шездесетим добије мождани удар ми помислимо да је био млад за тако нешто. А сада нам долазе пацијенти у тридесетим који су оболели од корона вируса. Почињемо да истражујемо да ли је случај да су млади имунији на респираторни део болести – али онда њихов организам реагује згрушавањем крви и касније имају проблема са срцем и можданим ударима“, каже за „Вашингтон пост“ доктор Раз.

Пацијент са почетка овог текста којег је лечио доктор Оксли је преживео. Али за сада.

„Успели смо да уклонимо велики крвни угрушак, али пацијент се и даље бори за живот. Хоспитализован је пре месец дана и стање му још увек није стабилно. Има четрдесет и четири године“, каже Оксли и апелује на људе, посебно након прележаног корона вируса да обрате пажњу на своје тело и уколико примете било какве необичне симптоме потраже помоћ лекара.

Важни телефони

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566

Будимо одговорни према себи и према другима

Извор: Блиц