Издвајамо Свет

ОТКЛАЊАМО СВЕ ДИЛЕМЕ: Упоредили смо цене хране и пића у Грчкој, Хрватској и Црној Гори и ево где је НАЈПОВОЉНИЈЕ

Фото: Јутјуб

Приликом одабира места за летовање највише пажње се обраћа на трошкове који ће отићи на смештај у датом месту, али и на трошкове које ће однети храна и боравак у страној земљи.

Будући да се према речима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) у цени семштаја од почетка сезоне ништа није променило, уколико се сад одлучите да летујете у Грчкој мораћете да издвојите више новца него прошле године. Ипак, уколико се одлучите за хрватско приморје, биће довољна иста количина новца као и прошле године, док је апартмански смештај у Црној Гори најприступачнији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако у току одмора желите да сами себи спремате храну морате имати на уму цену намирница. Локалци у ове три земље наводе да је боље куповати у великим маркетима, него малим локланим продавницама јер су цене у великим „скоро па као код нас“. Истраживали смо које су цене намирница у маркетима познатих туристичких дестинација.

Грчка

Како је „Блиц“ већ писао летовање у Грчкој ће сасвим сигурно коштати скупље јер су власници апартмана овог лета подигли цене у просеку за 10 одсто у односу на прошлу годину, а такође од 1. јануара уведено је и плаћање боравишне таксе. Упркос томе, интересовање туриста се не смањује па су сви капацитети смештаја увек попуњени. Нарочито у септембру.

Цене у ресторанима и кафићима су сличне као и претходне две године па тако чувени гирос кошта од 2.00 до 3.50 евра, гирос порција 5-8 евра, а сувлаки 2.00-2.50 евра. За оброк са пићем у јефтинијим ресторанима четворочлана породица треба да издвоји од 40 до 50 евра, док у оним скупљим оброк кошта од 30 до 40 евра по особи. Такође, цене у маркетима су нешто веће него на другим популарним летовалиштима српских туриста:

Цене основних намирница (у еврима)

хлеб (0.8)

месо (кг) – (4.82)

парадајз (кг) – (1.3)

тиквице (кг) – (0.75)

млеко (л) – (1.15)

јогурт (л) – (2.5)

виршле (1.21)

сир фета (кг) – (5.2)

сок (1л) – (2)

сладолед (породични) – (5)

Дакле, за један лагани летњи ручак за четворо било би добро издвојити око 20 евра.

Хрватска

Већина апартмана и других облика смештаја била је попуњена у току јуна, а је такав случај је и са августом, а њихова цена у јеку сезоне креће се од 60 до 80 евра по дану.

Када је у питању храна, дошло је до промена цена у односу на претходну годину па је за воће потребно издвојити мало више новца него пре, међутим, постоје недељне акције у великим маркетима где је цена воћа нижа.

Сви туристи који би волели да обедују у ресторанима мораће да за пицу издвоје између 5.4 и 8 евра, док за оброк салате око 6.5 евра, десерти до 4 до 8 евра, па четворичлана породица за ручак или вечеру у јефтинијем ресторану треба да издвоји минимум 50 евра.

хлеб (0.8)

месо (кг) – (4.82)

парадајз (кг) – (0.7)

тиквице (кг) – (0.61)

млеко (л) – (0.91)

јогурт (л) – (2)

виршле (0.53)

сир фета (кг) – (4.5)

сок (1л) – (1.47)

сладолед (породични) – (3.9)

За спремање ручка неопходно је најмање 15 евра.

ЕКСКЛУЗИВНА ПОНУДА! Летовање у Будви по најповољнијим ценама – у ЦЕНУ СМЕШТАЈА УРАЧУНАТ ПЛАЖНИ МОБИЛИЈАР (ФОТО/ВИДЕО)

Црна Гора

Цене смештаја у Црној Гори повољније су у односу на Грчку и Хравтску, а њихова висина се није много променила у односу на прошлу годину тако да се цене апартмана крећу од 20 до 50 евра по дану у зависности о ком добу у сезони се ради и о којој локацији.

Намирнице нису знатно скупље него у Србији, посебно што се у великим маркетима могу пронаћи производи српске производње чија цена није претерано виша него на нашем тржишту.

Како би једна четворочлана породица ручала у ресторану неопходно је издвојити од 40 евра па навише.

хлеб (1)

месо (кг) – (3.9)

парадајз (кг) – (0.75)

тиквице (кг) – (0.75)

млеко (л) – (0.75)

јогурт (л) – (1)

виршле (1.19)

сир фета (кг) – (3.5)

сок (1л) – (0.9)

сладолед (породични) – (2.85)

За ручак који бисте сами направили приликом летовања на црногорском приморју потребна је релативно иста свота новца као и на Хрватском.

 

Извор: А. Милутиновић/Блиц