Свет

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Северна Кореја упозорила на „жуту прашину из Кине“! Останите кући јер стиже и корона!

Северна Кореја је упозорила своје становнике да остану у кућама из страха да ће „жута прашина“ која стиже из Кине донети и корона вирус са собом.

Улице Пјонгјанга биле су празне у четвртак након што је стигло упозорење, наводи ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова земља, да подсетимо, тврди да није имала ниједан случај корона вируса, али је веома обазрива од јануара, те су уведене стоже граничне контроле и ограничење кретања.

Међутим, није утврђено да постоји икаква веза између сезонских облака који доносе прашину и ковида-19.

Северна Кореја није једина земља која тврди да постоји нека веза. Слично важи и у Туркменистану, који такође тврди да нема оболелих, али је прашина била разлог да се људима нареди да носе маске.

Државна телевизија КЦТВ емитовала је специјалну прогнозу у среду, упозоравајући на утицај жуте прашине. Такође, објављена је и забрана грађевинских радова напољу широм земље.

Жута прашина односи се на песак из монголских и кинеских пустиња који ветар наноси на Северну и Јужну Кореју у оређеним периодима током године. Измешан је са токсичном прашином која из године у годину забрињава здравствене званичнике обе земље.

И руска амбасада у Пјонгјанку је на Фејсбуку навела да је Министарсво спољних послова Северне Кореје упозорило све дипломате и међународне организације у земљи и препоручило останак у кући, уз затворене прозоре.

Да подсетимо, Амерички центар за контролу и превенцију болести навео је да је изузетно ретко да се неко може заразити корона вирусом преко ваздуха.

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс