Свет

НОВ ПАСОШ? Да ли ће вам за путовање бити потребна потврда о вакцинисању?

Фото: Јутјуб

Хоће ли се путовања и одмори након појаве вакцине вратити на оно што су били или ће бити неповратно промењени?

Почетком новембра објављено је да је један од кандидата за вакцину против болести ковид 19, које су направили Фајзер и Бионтек, био преко 90% делотворан у спречавању волонтера да се заразе. Да ли је то почетак краја владавине овог кобног вируса?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Туристичка индустрија је одмах након објављивања оваквих вести добила позитиван знак, и чини се да путовања и одмори могу полако да се врате у наше животе. Међутим, хоће ли се путовања и одмори након вакцине вратити на оно што су били или ће бити неповратно промењени?

Свакако је само питање времена када ће се ствари вратити на неки степен нормалности, али то ће потрајати прилично дуго, ипак су потенцијана путовања за сада далеко ако пратимо и чекамо распоред вакцинисања популације на глобалном нивоу, пише Тумагазин.

Све земље ће прво настојати да вакцинишу болесне, а затим здравствене и кључне раднике, пре него што се пробију у општу свакодневну популацију. То не укључује практична питања око превоза и складиштења вакцине, што додатно може одложити вакцинацију. Према речима стручњака, не треба се надати да ће туристичка индустрија моћи да се врати у неку нормалу пре јесени или зиме наредне године, односно већ почетком 2022. године.

Међународни сертификат о вакцинисању (ИЦВП) који путници морају имати да би ушли у одређене земље, биће обавезан додатак у сваком путничком пакету, заједно са четкицом за зубе или пасошем.

Једно је сигурно, од како се прича око вакцине актуелизује, примећена је већа туристичка активност, односно резервације смештаја и осталих туристичких производа. За сада, најактуелнија су путовања у природу, нешто необично и далеко, попут дивљина Патагоније или Исланда, места где не треба посебно водити рачуна о дистанцирању.

Малдиви и УАЕ су најтраженије дестинације тренутно за Европљане, док су Аустралија и Нови Зеланд остали ван домашаја, имајући у виду да су затворили своје границе. Азија и Африка за сада нису актуелне, пре свега због проблема са авио-компанијама и летовима, којих у суштини према одређеним деловима ових континената и нема.

Једна добра ствар која ће по свему изаћи из пандемије је флексибилност. Многе туристичке понуде за 2021. годину морају бити флексибилне, односно морају се прилагођавати актуелним трендовима и потребама путника. Овакав тренд ће посебно бити актуелан код резервација аранжмана, летова и евентуалних повраћаја истих, у зависности од ситуације на тржишту.

Извор: Тумагазин