Србија

СРПКИЊА ОТКРИЛА ШТА СЕ ДЕСИЛО НАКОН ВАКЦИНАЦИЈЕ: Добила сам НУСПОЈАВУ, али не ону на коју мислите

Фото: Pixabay.com

Почело је у четвртак. Медијски радници су се нашли у првој групи за вакцинацију и ја сам се пријавила да примим прву дозу „Синофарм вакцине“. Пре прве кафе сам отишла, обавила све и стигла кући. Осим мало нелагодности на месту убода првих сат времена никаквих нуспојава нисам имала. Испоставило се да ће много гадније „нуспојаве“ тек почети да избијају.

Како смо се вакцинисали међу првима, свако мало су пријатељи и колеге запиткивали како цео процес изгледа, па сам на свом Фејсбук профилу објавила своје искуство. Није много прошло, а већ ми је по броју нотификација постало јасно да ово неће бити ни просечан статус ни просечан дан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До сутрадан ујутру објава је привукла довољно пажње да ме и моја редакција питала „а што ми то не бисмо ставили на сајт?“. Наравно, рекла сам – што да не. Шест дана, три хиљаде нотификација и пет непроспаваних ноћи касније врло добро знам зашто је могло да буде „не“ и зашто ми је драго што смо ипак пренели статус. Преносимо вам и онај наредни. У целости.

„За само два дана мој статус о вакцинацији преточен у текст на Блицу видело је више од милион људи и извесно је да је то у петак био најчитанији текст у Србији. Направила сам једну грешку јер ме ни десет година у овом послу није припремило за тип људи који ће се, сасвим непозвано наћи на мом зиду и у инбоксу и ту просути фекалије својих личности. За 48 сати:

1. Добила сам преко десет претњи смрћу.

2. Добила сам две претње силовањем.

3. Идиоти су дали себи за право да траже и малтретирају моје пријатеље и чланове породице.

4. Особе које никада нисам срела су ми пожелеле да умрем.

5. Особе које никада нисам срела су пожелеле да моја породица умре.

6. Називана сам плаћеником, али ту су већ имали проблем, па нису могли да се одлуче ли сам страни или домаћи.

7. Вређана сам на основу физичког изгледа чак и када је то требало да звучи као „комплимент“.

8. Нисам могла да спавам док их нисам све блокирала због неповезаних порука психотичног садржаја у којима су се помињале овце, илуминати, антене, чипови и њихов несумњиво мали полни орган који ћу, цене, кад-тад примити.

Зашто ово пишем. Да не бисте наседали на глупости као што су „њихово мишљење“. Нико од њих није изнео ниједан конкретан или писмен аргумент осим „ја паметан, ви глупи, ружни, плаћени, умрите.“ Њихово се „мишљење“ уосталом и заснива на чежњи за првим делом те реченице. Да једном имају осећај да су посебни. Да дају себи за право да се осете супериорно тако што су доктору молекуларне биологије на мом профилу написати да је глуп и да му је жена ружна, а нашем врхунском хирургу да има лошу фризуру. Даље од тога не добацују нити их занима.

Размишљала сам који је и какав одговор таквим људима и признајем да сам погрешила. Нема га – осим: немојте им давати простор. Као када нека пијана непристојна будала бане за ваш сто у кафани. Нисте дужни да је слушате и не морате то да трпите. Блокирајте их и пријавите платформи на којој вас узнемиравају а по потреби и Управи за високотехнолошки криминал.

Напокон – не дозволите да вас шачица убеди да су сви људи лоши. Џон Адамс је то одлично рекао: „веровати да су сви људи добри је глупо, али веровати да ниједан човек није добар је горе.“

Можда је и главни савет за ношење с онлајн силеџијама то да пре одласка на интернет одлично знате ко сте офлајн – и да љубоморно браните свој живот ван овог простора.

Поштујте другачије мишљење, али само оних који поштују ваше, останите доследни својим ставовима и, што је најважније – останите здрави и телом и умом, ако је у данашње време то уопште и могуће.

Хвала осталим људима на огромној и искреној подршци. Не жалим ни минут. Ајд па да се ускоро грлимо.

*једна мала напомена због забринутих порука које ми стижу након поста. Хвала вам, сасвим сам добро. Интернет је дуго моје двориште и умем да се крећем у њему – али видим да појединци све људе који им одговоре крећу да нападају у чопору и желим да знате шта да очекујете и како да им одговорите. Нултом толеранцијом.

Za samo dva dana moj status o vakcinaciji pretočen u tekst na Blicu videlo je više od milion ljudi i izvesno je da je to…

Posted by Nina Gavrilovic on Недеља, 24. јануар 2021.

 

Овом приликом бих желела да се захвалим огромном броју људи на подршци која је угушила све негативно и сјајном медицинском особљу на свему што подносе. Морам да нагласим да су многи људи који су јавно објавили да су се вакцинисали трпели исте, ако не и горе претње и увреде него ја и да им желим да не дозволе да их тако нешто уплаши и промени. Напокон, свима који су ми честитали на храбрости желим да кажем „хвала, али не треба“. Нисам ја уопште толико храбра колико су неки људи напросто непристојни.

Живим за дан када се у Србији скретање пажње на било који проблем неће дискредитовати као „скретање пажње на себе“ и када ће поштовање науке и туђих ставова сматрати нормалним, а не храбрим.

То је сасвим довољно.

Извор: Блиц