Здравље

МОРАТЕ ЗНАТИ! Исхрана против опаких болести: Др Несторовић једе само ОВЕ НАМИРНИЦЕ, погледајте детаљан списак

Данас се показало да одређене намирнице поседују изузетан капацитет у сузбијању настанка карцинома, наводи доктор

Пулмолог др Бранимир Несторовић, некадашњи члан Кризног штаба, закорачио је изван примарне области своје експертизе и објаснио шта најчешћче доводи до појаве карцинома. Он се на свом блогу позабавио и исхраном за превенцију и помоћ у лечењу ове опаке болести. Његов текст преносимо у целости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– До 2035. године 24 милиона људи у свету ће годишње оболевати од карцинома. Пораст ових болесника указује на оно што ја сматрам, да садашњи начин живота и исхране (богат енергијом у облику фруктозе и масти), уз вишак стреса и смањену физичку активност (уз све остале пратеће факторе, као што је зрачење електричних апарата и хемија) превазилази способности компензације тела.

Једна група ћелија (коју називамо карцином) диже побуну против таквог начина живота (или продуженог самоубиства).

Данас се показало да одређене намирнице поседују изузетан капацитет у сузбијању настанка карцинома, било у превенцији или у току лечења.

Алкална храна

Храна која ствара киселе радикале појачава склоност ка ширењу тумора. Пх организма је иначеблаго алкалан (испод 7,4). Требало би узимати од укупних калоријских 80% алкалну храну (свеже воће и поврће, орашасте плодове, легуминозе, семена).

Воће: Разне врсте бобичастог воћа (боровнице, малине, купине итд.), јабуке, кајсије, јабуке, авокадо, банане, лимун, урме. Посебно алкалне су диње и лимун (боја долази од лимунске киселине).

Поврће: Артичоке, шпаргле, цвекла, броколи, кељ, купус, шаргарепа, целер, краставци, ђумбир, лук, спанаћ, парадајз.

Интегралне житарице: Овас, раж, пиринач.

Легуминозе/орашасти плодови: Лешници и ораси, соја, грашак.

Семе: Алфалфа, чиа, сусам.

Круцифере

Више пута сам помињао сулфорафен из круцифера, са одличним антитуморским ефектима. Ту спадају, уз броколи, још купус и кељ. Уз то садрже индоле и изоцијанаје, такође антикарциногене супстанце.

Зелена храна

У нашим услвима се најлакше налазе спанаћ, хлорела и спирулина. Оне садрже велике количине хлорофила, који је антикарциноген, али и подмлађује. Постоје студије да ова врста хране смањује величину тумора.

Црвена храна

Истраживања су показала да црвена храна (јагоде, парадајз и трешње делују добро у лечењу карцинома. Ликопен и каротен су антитуморске супстанце. Уз то су јаки антиоксиданси.

Влакна

Она нису храна, али се налазе у воћу и поврћу. Процена је да је потребан унос најмање 30 г дневно влакнасте хране (већина становника Западне Европе не узима ни половину те количине).

Сокови

Свеже исцеђено воће и поврће има добра антиоксидативна и антитуморска дејства. Шаргарепу увек треба мало разблажити водом (има висок садржај шећера, што може бити опасно код дијабетичара).

Зелени чај

Зелени чај превенира карциноме коже, плућа, једњака и желуца, панкреаса и бешике. Успорава развој неких врста леукемије.

Маслиново уље

Има бројне антитуморске материје. Олеокантени из маслиновог уља селективно се уграђују у мембрану туморских ћелија, чинећи је осетљивом на деловање других антитуморских агенаса. Ипак, треба имати на уму да једна кашика маслиновог уља има 120 калорија, па не треба узимати превелике количине.

Печурке

Маитаке печурке повећавају активност Т лимфоцита, повећавајући убијање туморских ћелија. Шитаке и реши имају јака антитуморска дејства код животиња. А наш прости шампињон инхибира ароматазу, смањујући ниво естрогена (добро дејство код карцинома дојке), али помаже и мушкарцима са ниским тестстероном.

Алге

Оне се хиљадама година корисре у кинеској медицини за лечење тумора.

Зачини

Зачини имају бројна повољна дејства, а црни бибер и семе црног кима се издвајају по антитуморским ефектима. У срединама где се бибер користи у великим колчинама, нема много карцинома дебелог црева. Рузмарин спречава оштећење ДНК које изазивају карциногени агенси. Капсаицин из љуте паприке или чилија убија ћелије карцинома простате. Першун има добро дејство код карцинома плућа и дојке.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс