Русија Свет

Хитно се огласила Алијанса! РУСИЈА И БЕЛОРУСИЈА УВЕЖБАВАЈУ НАПАД НА ИСТОЧНО КРИЛО НАТО?

НАТО забринут због војне вежбе Русије и Белорусије, позивају на транспарентност

– Позивамо Русију и Белорусију да делују на предвидљив и транспарентан начин и у складу са својим међународним обавезама – изјавила је портпарол НАТО-а Оана Лунђеску коментаришући руско-белоруске војне вежбе „Запад 2021“ које почињу у петак, 10. септембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као и увек, НАТО остаје на опрезу, одржавајући уравнотежен став. Држимо отворене канале комуникације са Русијом у складу са нашим приступом у два колосека, комбинујући одбрану и одвраћање дијалогом. Такође ц́емо остати у контакту са Минском, ако буде потребно – рекла је представница Северноатлантске алијансе.

Она је истакла да је транспарентност руско-белоруских активности посебно важна с обзиром на повећану војну активност на источној граници НАТО како би се избегли инциденти.

– Обим и опсег претходних вежби „Запад“ далеко су премашили оно што је Русија раније најавила. Све нације имају право да вежбају своје оружане снаге, али такође треба да поштују своју посвећеност транспарентности – додала је она и нагласила да НАТО није добио позив да пошаље своје посматраче, иако су стране које организују вежбу, у складу са Бечким документом ОЕБС -а, дужне да то учине у случају када у маневарима учествује више од 13.000 људи.

С друге стране, Варшавски центар за источне студије (ОСВ) приметио је да су стратешке вежбе Запад 2021 заказане за 10. до 16. септембра најважнији подухвати Оружаних снага Русије и белоруске војске.

– Штавише, тестираће спремност Оружаних снага Руске Федерације и Савета безбедности за извођење операција на источном боку Алијансе, али ће испитати и државне структуре у смислу свеобухватне заштите операција и функционисања у условима оружаног сукоба – навели су из центра.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс