Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО! Председник Вучић најавио сјајне вести: Стиже у Србију!

У Србију ће у наредних месец дана стићи и „Модернина“ вакцина против коронавируса, најавио је председник Александар Вучић. То ће бити пето цепиво на шведском столу који је у понуди нашим грађанима (уз „спутњик В“, „астразенеку“, „фајзер“ и „синофарм“)

Вакцина „модерна“ је америчка и рађена је по истоветном принципу као „Фајзерова“ (РНА). С обзиром на то да се даје прилично дуго, баш као и „фајзер“, рађена су обимна истраживања, чији је циљ био да утврде колика је њена ефикасност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ВИСОКА ЗАШТИТА

Истраживачи, предвођени америчким Центром за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), телом које је најрелевантније у САД за питања заразних болести и вакцинације, поредили су два цепива у студији спроведеној на 5.000 здравствених радника у 25 држава. Утврдили су да је „Модернина“ вакцина 96 одсто ефикасна у спречавању симптоматских случајева ковида 19, док је ефикасност „фајзера“ 89 одсто.

Иако оба цепива и даље пружају високу заштиту од пандемије, једно може бити ефикасније од другог. Здравствени стручњаци теоретишу о томе зашто постоји разлика, а неки од закључака су да је доза „модерне“ већа, те да више времена између две дозе цепива омогућава више времена за стварање антитела.

У овом тренутку, 221,9 милиона људи широм света примило је бар једну дозу „фајзера“, а 150,2 милиона је добило макар једну дозу „модерне“, показују подаци ЦДЦ.

Канадско истраживање, рађено у августу, обухватило је људе смештене у домовима за старе. Међу њима, четири седмице након друге дозе „фајзера“, они који су примили ту вакцину имали су 3,89 пута мање антитела од оних који су примили „Модерну“ у исто време. Даље, белгијска студија, такође објављена прошлог месеца, којом је испитано 1.600 радника у једној великој белгијској болници, открила је да су они који су примили „модерну“ 2,65 пута заштићенији у погледу антитела од оних којима је дат „фајзер“.

– Наша је основна претпоставка да цепива делују на сличан начин, међутим, како време пролази испољавају се разлике које нису превелике, али могу бити веома битне – рекла је за „Њујорк тајмс“ др Натали Дин са универзитета у Атланти, констатујући да се та разлика, иако невелика, показује у свим студијама, независно од државе у којој се то истраживање ради.

НИВО АНТИТЕЛА

Наши вирусолози и имунолози са којима смо јуче разговарали одреда су поздравили чињеницу да ће „Модернина“ вакцина у најкраћем року бити доступна грађанима Србије. Међутим, нико није био спреман да под именом коментарише резултате по којима је „модерна“ ефикаснија од „фајзера“.

– Заиста је незахвално причати о вакцини која ће тек стићи код нас. С обзиром на то да су рађене по истој технологији, претпостављам да „модерна“ и „фајзер“ дају сличне ефекте, односно производе сличан ниво антитела. Лично, мислим да је још рано за извођење закључака – рекао нам је један од стручњака из Кризног штаба.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс