Србија

Ударна вест! ЛЕКАРИ ТРАЖЕ ПЕТ СТВАРИ! Данас седница Кризног штаба, ево које НОВЕ МЕРЕ су на столу!

Данас ће бити одржана седница Кризног штаба за борбу против корона, потврђено је Танјугу. Седница је заказана за 15.30 сати

Према последњим најавама за нову седницу Кризног штаба која је заказана за данас у 15.30, предвиђено усвајање нових мера. Многи се питају да ли ће ова ковид пропуснице бити уведене на 24 часа, и да ли ће бити још неких додатних мера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Медицински део штаба и даље апелује да се мере које су на снази додатно пооштре, те оно што је извесно јесте да ће на наредној седници, највероватније бити усвојена одлука да се продужи јесењи мини распуст. Поред школа, говори се и о ковид пропусницама које би важиле 24 часа, што је још увек под знаком питања.

Да ће бити неких промена на следећој седници указује и изјава министра здравља др Златибора Лончара, који је изјавио да епидемиолошка ситуација у Србији није нимало наивна, и најавио седницу за ову недељу.

– Уверавам грађане да ћемо урадити све да се смањи број људи у болницама и на респиратору. Болнице су нам потребне и за друге пацијенте, особље и лекари су преморени, предуго ово траје. Сигуран сам да ћемо донети мере у интересу свих, пре свега да заштитимо животе грађана и да помогнемо здравственом систему – изјавио је министар за Танјуг.

Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек, такође је најавио да ће бити неких мера, што се пре свега односи на ситуацију у школама, што нам додатно потврђује да ће школарци на распуст, али поменуо је и ковид пропуснице.

– На седници ће бити речи о ситуацији у школама, о јесењем распусту, о ковид пропусницама. Оно што је евидентно је да ковид пропуснице дају резултате. Правац размишљања и деловања мора бити такав да имамо што ефективније мере, а што мање последица, а то значи да све мере буду усклађене са Уставом и људским правима – рекао је Ђерлек за К1.

Мини јесењи распуст

Према досадашњим изјавама, оно што је извесно је мини јесењи распуст који би трајао од 6. до 15. новембра. Наиме, Тим за школе, који се прошле недеље састао у проширеном саставу, препоручио је Кризном штабу да се не уводи онлајн настава на нивоу Србије. Уместо тога, препорука Тима за школе је била је да се продужи јесењи распуст, који ће у том случају уместо планирана четири дана трајати 9, и обухватити два викенда и пет радних дана.

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да је око 5.000 ђака тренутно заражено вирусом корона и потврдио да се за сада не размишља о потпуном преласку на онлајн наставу, али да ће се пратити епидемиолошка ситуација и у складу са тим донети одлука.

– Критеријуми који ће утицати одлуку да ли да се потпуно пређе на онлајн су број заражених, вакцинисаних и тестираних у јединицама локалне самоуправе – навео је Ружић.

Министар здравља Златибор Лончар, пре неколико дана изјавио је да ће јесењи распуст у школама бити продужен, чиме ће се прекинути ланац преноса корона вируса у тим образовним установама.

– Деца треба да имају распуст три дана, плус викенд, али спојићемо ту недељу највероватније и то ће бити укупно девет дана – рекао је Лончар.

Како је навео, то се радило и раније како би се прекинуо ланац сезонског грипа и да је то тада давало резултате, те изразио наду да ће тако бити и сада.

Ковид пропуснице 24 сата

Након увођења ковид пропусница које важе за угоститељске објекте од 22 часа, чланови Кризног штаба, епидемиолози и проф.др Бранислав Тиодоровић и др Предраг Кон, изјаснили су се да би требало да важе целодневно.

Професор Тиодоровић изјавио је недавно да чланови медицинског дела Кризног штаба исматрају да није довољно да ковид пропуснице важе само од 22 часа, већ да је потребно да то буде 24 сата, као и да би требало да важе свугде у затвореном, осим у апотекама, бензинским пумпама и прехрамбеним продавницама.

– Ако вам неко каже па шта ћу ја да радим у 22 сата, треба да истерујем људе који ће бити против тога, боље је, ипак добио сам сугестију и такав став од оних најпознатијих наших угоститеља, да буде на 24 сата – изјавио је Тиодоровић недавно за РТС.

И његов колега епидемиолог др Предраг Кон изјавио је да ковид пропуснице после 22 часа неће бити довољне. Како је истакао, Кризни штаб се на седници залагао, а и даље се залаже да се оне уведу у угоститељским објектима током 24 сата.

Како је „Блицу“ речено недавно, након 10 дана спровешће се анализа резултата ковид пропусница после 22 часа, и утврдиће се да ли је потребно продужити их да важе током читавог дана. Наравно, то се односи на угоститељске објекте.

Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек појаснио је недавно за „Блиц“ управо то, да је потребно сачекати.

– Ако буде позитивног ефекта ковид пропсуница бићемо задовољни, ако не буде, Министарство ће на Кризном штабу тражити ригорозније и много ефективније мере.

Пустимо седам до десет дана ову нову меру, и да једноставно сагледамо резултате, изјавио је др Ђерлек за „Блиц“.

Дакле, да ли ће ова мера бити продужена на 24 часа, зависиће од анализе минулог периода.

Затварање свих радњи у 17.00

Затварање свих радњи у 17 часова, осим прехрамбених продавница, апотека и пумпи, још једна је од мера о којој се говорило.

– Медицински део Кризног штаба тражио је и да 10 дана буде скраћено радно време свих објеката, осим апотека, маркета и пумпи – изјавио је недавно др Предраг Кон за Euronews.

Дакле, ова мера би била на снази 10 дана, а да ли је реално да буде уведена сада, како „Блиц“ незванично сазнаје „у овом тренутку ова опција највероватније неће бити у игри“.

Ограничење окупљања до пет људи

У овом тренутно једна од мера која је снази је она до 500 људи, што важи за свадбе, прославе и слично. Да ће бити ограничења од 500 на пет, у овом тренутку је, како сазнајемо, тешко прихватљиво и могуће реализовати.

– Ако већ имамо уведене ковид пропуснице од 22 часа, и постоји вероватноћа да можда важе и за 24 часа, зашто бисмо смањивали број људи који сме да се окупи на једном месту. Ова опција је тешко прихватљива, бар у овом тренутку, каже извор близак Кризном штабу.

Обавезна вакцинација

Обавезна вакцинација за медицинске и просветне раднике, све у социјалним службама, војску и полицију, још једна је мера о којој се спорадично говори. Да ли је могуће да некада буде усвојена, у овом тренутку тешко је рећи.

– То би било сјајно да се уведе. Како један здравствени радник може да одбије вакцину, осим ако не постоји оправдан разлог за то, да је алергичан на неку супстанцу? Војска, полиција, просвета, то су све велики колективи где би требало да буде обавезна вакцинација. Да ли ће то некада бити опција, видећемо, али ти људи би сами требало да буду одговорни, а не да их неко подсећа да је вакцина једини начин да зауставимо епидемију – закључује извор близак Кризном штабу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Блиц